Magyar gazdaság

A Google letörné az Amazon "szarvát"

Kedvező feldolgozóipari adatok láttak napvilágot Kínában, a szakemberek azonban a felhevült gazdaság gyors hűtését hozó intézkedéseket sürgetnek. Ausztráliában stagnálást mutató makrogazdasági számokat tettek közzé. Az Egyesült Államokban az online értékesítés pörgette a piacokat: a Google megtörné az Amazon óriási piaci részesedédét. Cashline elemzés.

A vártnál nagyobb mértékben bővült novemberben a hivatalos kínai feldolgozóipari menedzser index (55,2-re emelkedett az 54,7-es értékről), valamint a privát szektor feldolgozóipari menedzserindexe is bővülést mutatott (55,3-ra növekedett 54,8-ről). Nem csak az új megrendelés állomány mutat jelentős emelkedést, hanem a termelői árak is immáron rekord mértékű ugrást jeleznek, ami továbbra is fenntartja az inflációs félelmeket.

A növekvő feldolgozási költségek ugyanis előbb-utóbb átgyűrűznek a fogyasztói árindexbe, magyarul az inflációs környezet tovább fokozódik a következő hónapokban. Az expanzió és együtt járó jeleit látván, könnyen további szigorító intézkedések következhetnek a gazdaság hűtése érdekében, amely a részvények és nyersanyagárak ingadozásában mutatkozhat meg.

Ausztrália gazdasága a vártnál jelentősen kisebb mértékben bővült 2010 harmadik negyedévében (0,2 százalék). Az elmúlt hét év legnagyobb visszaesését produkálta az ausztrál az erős devizának köszönhetően, amivel párhuzamosan a fogyasztás és az építkezés dinamikája is csökkent. Az adatok közzététele után az ausztrál dollár 10 heti mélypontjára süllyedt az amerikai dollárral szemben és további gyengülés várható véleményünk szerint, kisebb-nagyobb pozitív korrekciók után. Abban az esetben, ha Ausztrália gazdasága tartósan lassulni kezd, úgy megnő a monetáris lazítás valószínűsítése (kamatcsökkentés).

A hétfői amerikai online értékesítések 19 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ami rekordnapnak számít. Ugyanakkor a diszkont akciók száma is robosztus emelkedést mutatott, így a karácsonyi szezon hátralévő része, lehet, hogy kiábrándítóbb számokat produkál majd. Mindenesetre a kiskereskedelmi szektor az elmúlt hetekben a spekulánsok izzó terepe lett, több online kereskedő cég papírja is történelmi csúcsot döntött, így a teljes kiskereskedelmi értékesítésből 7 százalékot kihasító Amazon is (tavaly 6 százalék volt a részesedése). Másrészt a növekvő verseny nem csak a profit arányok csökkenésében mutatkozhat meg, hanem a piac részesedések is komoly változások előtt állhatnak.

A Google tegnap jelentette be az e-book-ok piacra dobását, amivel 5 év alatt 35 százalékra szeretnék letörni az Amazon jelenlegi 90 százalékos részesedését. A verseny tehát beindult, ahol az eddig sztárvállalatok (Apple, Amazon) erős nyomás alá kerülhetnek és a legnagyobb szerelemből való kiábrándulás előbb-utóbb a részvényekben is jelentkezhet majd.

Ausztrália fogyasztás online értékesítés Google Amazon feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek