Magyar gazdaság

Cháveznek nem jött be az államosítás - Könyörög az olajcégeknek

Hugo Chávez diadalnak tekintette a PDVSA olajtársaság államosítását, de a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai jelentések szerint mostanra a venezuelai elnök is rájött, hogy kénytelen engedményeket tenni a külföldi óriásvállalatoknak.

A WikiLeaks ismét amerikai nagykövetségi jelentések közlésével került a középpontba: a Guardian által ismertetett iratok szerint a 2003-ban államosított PDVSA olajcég komoly gondba került, amikor Chávez szélsőséges kormánya elüldözte a külföldi olajvállalatokat.

A memorandumok szerint Venezuela legfőbb szövetségesei; Argentína, Kuba és Brazília vezetése is aggódik a "modern szocializmust" hirdető Chávez által vezetett ország irányvonala miatt. A 30 százalékos inflációval küzdő állam számára aranytojást tojó tyúk lehetett volna a PDVSA, de a Chevron szakértői szerint a hivatalosan közölt, 3,3 millió hordó/nap kitermelés helyett a cég csak 2,3 millió hordót képes előállítani naponta.

A Chevron – a többi külföldi céghez hasonlóan – kivonult az országból, ugyanakkor a Mitsubishi venezuelai részlegének igazgatója közölte, hogy a kormány igencsak ideges, amiért a külföldi befektetők eltűnnek, és Chávez kormánya mindent elkövet azért, hogy magához édesgesse a vállalatokat. Ezt jelzi, hogy Olaszország Caracasba delegált nagykövete, Luigi Maccotta azt mondta amerikai kollégájának, hogy az olasz ENI az év elején sarokba szorította a venezuelai kormányt egy az Orinoco folyó mentén található olajmező kapcsán.

A nagykövet szerint az ENI az utolsó pillanatig halasztotta a szerződés aláírását és közölte, hogy nem fizet bónuszt a megbízásért, mert a PDVSA amúgy is tartozik neki 1 milliárd dollárral. Chávezék erre Kínához és Oroszországhoz fordultak partnerekért, de kiderült, hogy az ottani befektetőket is legalább annyira érdekli a profit, így végül kénytelen voltak elfogadni az ENI feltételeit.

Kuba Chevron Argentína Venezuela Brazília ENI Chávez WikiLeaks olajtársaság
Kapcsolódó cikkek