Magyar gazdaság

Kamatemelés az MNB karácsonyi ajándéka

Az MNB szigorított: 5,75 százalék az alapkamat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 5,5 százalékról 25 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot 5,75 százalékra.

Mint ahogyan korábban beszámoltunk, a Monetáris Tanács kamatdöntését nagy bizonytalanság övezte, az elemzők fele számított emelésre, a másik fele a kamat tartását prognosztizálta. Senki nem számított enyhítésre.

Az Equilor egy „hajszálnyival nagyobb” esélyt adott arra, hogy a jegybank 25 bázispontos emelést ad „karácsonyra” – olvasható az Equilor Facebook oldalán.

„A kamat emelése nem meglepetés, de nem teljesen indokolt” – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. „Látszott, hogy emelni fognak valamilyen ütemben; Simor András enyhítette a várakozásokat, mégis emelt” – fejtette ki Suppan Gergely. „Könnyen túlemelhetik a kamatot, ha így folytatják” – tette hozzá.

Barta György, a CIB közgazdásza után Suppan Gergely is elmondta, hogy: „az inflációs és béradatok nem indokoltak emelést”. Hozzátette: „a forint árfolyam sem indokolta”.

A jegybank kitart az inflációs prognózisa mellett – ezzel alátámasztható az irányadó ráta megemelése, mondta Suppan. „Talán indokoltabb lett volna kivárni” – fejezte be az elemző.

Az MNB indokolta az emelést: a Monetáris Tanács jelentését itt olvashatja el!

alapkamat jegybanki kamat kamatemelés Monetáris Tanács MNB 5 5 százalék kamat
Kapcsolódó cikkek