Magyar gazdaság

Már a lottót is kénytelenek eladni a spanyolok

Új megszorító elemeket tartalmazó csomagot fogadott el a spanyol kormány, hogy megnyugtassa a befektetőket afelől, hogy az ország nem fog csődbe menni. A csomagban szerepel egyebek mellett a nemzeti lottótársaság harmadának eladása, a repterek részleges privatizációja, s a munkanélküli segély csökkentése.

Az elmúlt napokban többször kapott szárnyra az a hír, hogy Görögország és Írország után akár Portugália és Spanyolország is nemzetközi mentőcsomagra szorulhat a magas költségvetési hiány és az államadósság miatt. Ugyanakkor az ibériai államok rendre hangsúlyozzák, jövőre életbe lépő, több éves megszorító programjaik elegendők a problémák kezelésére.

A spanyol parlament pénteken újabb költségcsökkentő intézkedéseket fogadott el, hogy megnyugtassa az ország befektetőit. Ezek között szerepel például a nemzeti lottótársaság 30 százalékának értékesítése, a még állami kézben lévő repterek részleges privatizációja, a munkanélküliségi juttatások lefaragása és a kisvállalkozások adójának csökkentése, amely mintegy 40 ezer vállalkozást érint.

Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök argentínai útját mondta le, hogy szavazhasson a lépésekről. Tervek között szerepel az is, hogy a továbbiakban emelik a dohánytermékek adóját is.

A spanyol pénzügyminiszter már korábban a BBC rádióadásának azt nyilatkozta, hogy Spanyolországnak, mint az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának IMF hitelt kellene felvennie egyszerűen nem lehetséges.

Májusban a spanyol kormány csökkentette a közszolgák bérét, befagyasztotta a nyugdíjakat és könnyítette a vállalatok munkaadási körülményeit. Zapatero széles körű nyugdíjreformot 2011-re ígért. Spanyolország államháztartási hiánya tavaly meghaladta a 11 százalékot, amelyet a lépésekkel 2013-ig az uniós kritériumként kezelt 3 százalék alá csökkentenék.

Zapatero költségcsökkentés deficit megszorítás Spanyolország privatizáció büdzsé
Kapcsolódó cikkek