Magyar gazdaság

Már az állam is törleszt, nem csak a frankhitelesek

A pénzügyi egyensúlyra az utóbbi évben nem lehet panasz Magyarország tekintetében. Már az állam is kiveszi a részét az adósságállomány csökkentéséből, nem csak a svájcifrank-adósok.

Lassan a foglalkoztatási helyzet is javul, már majdnem annyi a munkahely, mint a válság előtt, azonban egyre többen szeretnének elhelyezkedni. A gazdaság ugyanakkor összességében még mindig inkább válság üzemmódban van, ez nem meglepő, mivel még Európa sem tudta maga mögött a krízist.

A magyar gazdaságnak továbbra is külső többlete van, ehhez nagyban hozzájárult a háztartások megtakarításainak növekedése. A magyar államháztartás nettó finanszírozási igénye – vagyis hiánya – a 5,3 százalékát érte el a 2010 harmadik negyedévével záruló egy évben – derül ki az MNB által közzétett pénzügyi számlákból. A deficit kapcsán aggodalomra egyelőre nincs ok, hisz a finanszírozási igény folyamatosan csökken, és az utolsó negyedévben a különadóknak köszönhetően további jelentős javulás várható. A bruttó államadósság továbbra is magas, 82,9 százalékon áll a jegybank kimutatása szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal is megjelentetett a kormányzatról adatokat, melyek szerint 190 milliárd forint, az adott időszaki GDP 2,8 százaléka volt a szektor nettó hitelfelvétele. Ez 128 milliárddal magasabb a 2009 azonos időszakában mértnél, az első fél évben azonban még a 6 százalékot közelítette a deficit.

A szezonális hatások ellenére mérséklődött tavaly ősszel a hazai állástalanság. Az előző időszaki 10,9-ről 10,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a szeptember és november közötti időszakban – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. Ez ugyan éves szinten még enyhe romlást jelent, azonban a 2009. első negyedévi 11,8 százalékos csúcshoz képest már érzékelhető a javulás. Eközben a munkanélküliek száma alig negyvenezerrel mérséklődött, és még mindig igen rossznak számít a 460 ezres őszi adat.

Heti várható jelentések

I. 10. Külker. forgalom, előzetes (nov.)

I. 13. Mezőgazdasági árak (nov.)

I. 14. Fogyasztói árak (dec.)

I. 14. Ipari termelés, részletes (nov.)

I. 13. Mezőgazdasági árak (nov.)

I. 14. Fogyasztói árak (dec.)

I. 14. Ipari termelés, részletes (nov.) -->

államadósság pénzügyi egyensúly gazdaság költségvetés frankhitelek
Kapcsolódó cikkek