Magyar gazdaság

Megdorgálta Romániát az IMF

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) Romániával csaknem két évvel ezelőtt megkötött hitelmegállapodása után a legnagyobb csalódása az, hogy nem sikerült növekedési pályára állítani már 2010-ben a román gazdaságot - jelentette ki Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője.

Rámutatott, hogy a hiánya mellett a reformokat is gyorsabban végrehajthatta volna a román kormány, de ennek ellenére az IMF elégedett a romániai reformok mértékével - írta a Ziarul Financiar című gazdasági napilap.

Franks szerint helyes politikákat alkalmazott a bukaresti kormány, amely visszatért a fegyelmezett adópolitika újtára.

A lap emlékeztet arra, hogy a romániai gazdasági növekedés kérdése folyamatosan az IMF napirendjén szerepelt 2010-ben, hiszen a washingtoni pénzintézet azt szerette volna, hogy a két éves hitelmegállapodás idején növekedési pályára álljon a román gazdaság.

Ezt nem sikerült elérni, ugyanis a román gazdaság 2010-ben várhatóan 1,9 százalékkal csökken az előző évhez képest, miután 2009-ben 7,1 százalékos visszaesést regisztráltak 2008-hoz viszonyítva. Az IMF arra számít, hogy 2010-ben a román bruttó össztermék (GDP) 1,5 százalékkal nő.

Románia 2009 tavaszán írta alá az IMF szervezésében a csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amiből 12,95 milliárdot a washingtoni pénzintézet biztosít.

Románia várhatóan az idén újabb két éves hitelmegállapodást köt az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal. Az új hitelszerződés viszont csak elővigyázatossági készenléti hitelszerződés lesz, amely alapján Románia csak előre nem látható, súlyos válsághelyzetben folyamodik a nemzetközi szervezetek kölcsönéhez.

gazdasági növekedés Románia készenléti hitel IMF reform össztermék
Kapcsolódó cikkek