Magyar gazdaság

Pozitív IMF-vélemény Magyarországról: Jó az ígért átalakítások iránya

A magyarországi hiánycél tartása pozitív az unióval történt megállapodás miatt, azonban fontos, hogy a főszámok mellett, az ezt elérő intézkedések valóban tartósak, fenntarthatók-e - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletének vezetője.

Iryna Ivaschenko szerint a februárra ígért strukturális átalakítások iránya jó, fontos azonban, hogy az intézkedések a fenntarthatóságot szolgálják - mondta .

Ahogy fogalmaz, a fenntartható költségvetési kiigazítás segíthet Magyarország megítélésének javulásában. A februárra ígért szerkezeti átalakítások számos elemét az IMF szakértői is szorgalmazták már; egyebek mellett ilyen például a jóléti rendszer átalakítása: a rendszer fenntarthatóságát javítani lehetne az ellátások célzottabbá tételével" - mondta Ivaschenko.

Egy másik kérdésre adott válaszában kifejtette, hogy az IMF a költségvetés fenntarthatóságára gyakorolt hatása miatt aggódnak a magánnyugdíjpénztári átalakításokat illetően. Hiszen ezzel az állam a nyugdíjkiadásokkal kapcsolatos hosszú távú kötelezettségei megnövekedtek. A strukturális intézkedésekkel biztosítani kell az adósságcsökkentés folytonosságát.

Szerinte az, hogy a kormány megszüntette a Költségvetési Tanácsot, s csökkentette az Alkotmánybíróság szerepét, a gazdaság szempontjából is fontos intézményeket gyengített meg, amely negatív hatással lehetnek a hosszú távú stabilitásra, így a befektetői bizalmat gyengíthetik.

Az alkotmányba beépített államadósságfék elképzeléséről Iryna Ivaschenko elmondta, hogy a költségvetési szabályok létrehozása jó irányba tett lépés lenne.

Ivaschenko szerint Magyarország akadályok és büntetőkamat nélkül határidő előtt visszafizetheti az IMF-től felvett, de fel nem használt hiteleket. "A döntés meghozatalakor azonban érdemes megvizsgálni a visszafizetésnek a tartalékok szintjére, az adósságszolgálatra vonatkozó hatását" - tette hozzá.

Lerázzuk az adósságterhet? A pénztárak 530 milliárdja folyó kiadásra megy

Máris megkezdődött az államadósság csökkenése, és eladósodottságunk GDP-arányos mértéke az év végére 67 százalék közelébe süllyedhet. A folyamatot viszont több kockázat és nem számszerűsíthető tényező övezi.

Költségvetési Tanács hiánycél IMF orbán-kormány Alkotmánybíróság Iryna Ivaschenko költségvetés
Kapcsolódó cikkek