Magyar gazdaság

Szijjártó: Ha nekünk változtatnunk kell, a többiek is tegyék

Ha csak hazánkat kötelezik a törvény megváltoztatására, akkor az Európai Unió egyik legfontosabb értéke, a diszkrimináció-mentesség sérül - jelentette ki Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy hamis az az állítás, miszerint a törvény ellentétes az uniós irányelvekkel, vagy rombolja a sajtószabadságot. Szijjártó Péter, utalva a délelőtti nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzottakra, kifejtette: a miniszterelnök világossá tette, hogy a médiatörvény kizárólag olyan jogi megoldásokat tartalmaz, amit más európai uniós országok törvényei is tartalmaznak.

Akkor elhangzott az is, hogy amennyiben Magyarországot a médiatörvény megváltoztatására kötelezik a diszkrimináció-mentesség alapján, úgy a hasonló szabályokat alkalmazó tagországoknak is változtatniuk kell. A miniszterelnök szóvivője kiemelte: ha csak hazánkat kötelezik a törvény megváltoztatására, akkor az egyik legfontosabb értéke, a diszkrimináció-mentesség sérül. Szijjártó reményét fejezte ki, hogy sem az Európai Bizottság, sem más fórum nem fog úgy dönteni, hogy semmibe veszi ezt az elvet.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ma elmondta: a pénteki, Orbán Viktorral való találkozóján a két legfontosabb kérdés, a különadó, valamint a médiatörvény is felmerül majd, csakúgy, mint a kettős állampolgárság ügye. Barroso szavai szerint ezek „nagyon összetett és érzékeny kérdések” és ezért a Bizottság a jog „teljes higgadtságával” kezeli őket. „Ezek az ügyek azért fontosak, mert az egységes belső piac nélkül nem lehetséges az Európai Unió”. De a bizottsági elnök itt megállt, arra kérve mindenkit, hogy ne prejudikálja a még folyamatban lévő értékelések és konzultációk eredményét – tudósít az Euractiv.

Ezzel párhuzamosan a francia kormány finomított korábbi, az Orbán-kabinetet támadó állásfoglalásán. Franciaország nem akarja leckéztetni Magyarországot -  hangsúlyozta csütörtökön Laurent Wauquiez francia Európa-ügyi miniszter, miután Budapest éles kritikával illette a magyar médiatörvény módosítására tett francia kérést. „Nem arról van szó, hogy bárkit is leckéztetni akarnánk" - mondta a miniszter a France Inter rádiónak, értésre adva, hogy Párizs csak „komoly, objektív munkát" remél Magyarország és az Európai Bizottság között, amely adott esetben lehetővé teszi „a problémák" megoldását is.

különadó kettős állampolgárság Európai Bizottság médiatörvény Szijjártó Péter Barroso
Kapcsolódó cikkek