Magyar gazdaság

A nyugdíjállamosítás "atyja" lehet Simor utóda

Surányi György lehet a jegybank következő elnöke, miután Simor András kitölti 2013 márciusáig szóló mandátumát – tudta meg a Magyar Hírlap.

Információik szerint a magán-nyugdíjpénztárak államosítását maga az egykori jegybankelnök javasolta.

Bár a fideszes gazdaságpolitikusok nem rajonganak Surányiért, a pénzpiacok támogatására a jövőben is szükség lesz, ezért valószínűleg a kormánypárti képviselők nem gátolják majd a CIB Bank elnökét, hogy az MNB első embere legyen – írja a Magyar Hírlap. Orbán és Surányi rendszeresen egyeztetnek monetáris politikai kérdésekről.

Surányi egyébként korábban bírálta a jelenlegi jegybank vezetését.

Orbán Viktor szerint a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra. Orbán Viktor erről szombati budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A kormányfő szerint "újra meg kell nyitni" a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól. Orbán Viktor hangsúlyozta: a monetáris politika "a lassú mozgású sportok közé tartozik", vagyis nyugodtság kell hozzá, nem "rángatással" kezelni.

Surányi elnök Simor András MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek