Magyar gazdaság

Esztergom: Meggyes Tamás szerint a vádak komolytalanok

Több alkalommal törvényt sértett Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere és Marosi György volt jegyző – áll abban a számvivői jelentésben, amelyet Tétényi Éva, a város októberben megválasztott vezetője hozott nyilvánosságra.

A jelentést az Állami Számvevőszék még nem tette nyilvánossá, Esztergom honlapjára azonban felkerült. Így amíg az ÁSZ nem erősíti meg az ott leírtakat, nem hivatalos.

Kiderül, hogy közbeszerzés nélkül kötöttek 143 millió forintos szerződést a közbiztonság fenntartására egy az UD Zrt.-hez kötődő céggel – a törvényes értékhatár 25 millió lett volna. Egy másik alkalommal az önkormányzat egy 610 milliós hitelfelvételhez fedezetként a Szent Miklós Alap birtokában lévő értékpapírokat nevezte meg, holott ezt nem tehette.

A jelentés szerint Esztergom 2007 és 2010 között úgy bocsátott ki 12,6 milliárd forintnyi kötvényt, hogy többször is megsértette a törvényeket. Többször nem jelölték meg a felhasználás célját, egy 4,5 milliárdos kötvényt pedig úgy bocsátottak ki, hogy az önkormányzati törvény előírásait megsértve négy korlátozottan forgalomképes ingatlant ajánlottak fedezetként. A 4,5 milliárdból 3 milliárdot az önkormányzati választás előtt elköltöttek.

Meggyes Tamás a Világgazdaságnak elmondta: szerinte a vádak komolytalanok, az ő munkájának eredményességét jelzi, hogy számszerűleg a korábbiaknál kevesebb hibát jelzett az ÁSZ. A 25 milliós értékhatár átlépéséről azt mondta, több száz közbeszerzési eljárás zajlott, előfordulhatott, hogy egyben volt hiba ezek közül. Az ÁSZ már visszavonta jogorvoslati kérelmét – közölte, bár ezt a számvevőszék még nem erősítette meg nekünk. A korlátozottan forgalomképes ingatlanok kapcsán pedig azt emelte ki, hogy ezek évek óta üresen álltak, már vevőt keresett rájuk az önkormányzat.

közbeszerzés önkormányzat Esztergom Meggyes Tamás
Kapcsolódó cikkek