BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa megőszül: A várható élettartamtól függne a nyugdíjkorhatár

Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.

A nagylelkű európai nyugdíjrendszer megreformálásnak mikéntje egyre komolyabb jelentőségű lesz, ahogy öregszik a kontinens népessége. Az Európai Bizottság tavaly júliusban megjelentetett Zöld Könyvétől azt várták, hogy az érintetteket cselekvésre serkenti.

A férfiak várható élettartama a 2008-as 76-ról 84-re emelkedik 2060-ra, a nőké pedig 82-ről 89-re nő, vagyis Európa megőszül. Ebből következően jelenleg négy aktív dolgozó jut egy 65 év felettire, 2060-ra ez az arány kettő az egyre módosul.

A közkiadások terhe várhatóan folyamatosan nő, miközben a rendszer változatlan marad. A nyugdíjreformok jelenleg kizárólag tagállami hatáskörben vannak, az EU - kvázi önkéntes alapon - szeretné támogatni, monitorozni és felbecsülni a nemzeti reformok hatását.

Az EU nyugdíjpolitikáját három biztos alakítja: Andor László foglalkoztatási, Michel Barnier, belső piaci és Olli Rehn gazdasági biztos rendszeresen találkozik, hogy formába öntse a Bizottság nyugdíjrendszert illető elképzeléseit.

Múlt szerdai legutóbbi találkozójukon megvitatták, hogy "a Bizottság miként tudja ösztönözni a tagállamokat a nyugdíjkorhatár várható élettartamhoz kötött emelésére, csökkentve a korai nyugdíjba vonulás lehetőségeit" - áll az EurActiv által megszerzett dokumentumban.

A Bizottság tervei szerint márciusban orientációs vitát tartana a demográfiai kérdésekről, amelynek következményei lennének az EB nyugdíjpolitikájára.

A Bizottság 2011 harmadik negyedévében tervezi az ún. Fehár Könyv megjelentetését, ami pontosabban határozná meg az EU végrehajtó szervének nyugdíjreformot illető céljait.

A március végi EU-csúcson szintén szóba kerül a nyugdíjkérdés, tekintettel a francia-német versenyképességi paktumra, amely a "demográfiai folyamatokhoz igazítaná a nyugdíjrendszereket".

Brüsszel azonban csak óvatosan halad ebben a vitatott kérdésben, mert bár nagy az egyetértés a reformok szükségességét illetően, nem minden tagállam van meggyőződve, hogy az automatikus szabályozás előremutató lépés. A közvélemény ellenállása a lépéssel szemben szintén borítékolható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.