Magyar gazdaság

"Nyugtalanító" és "veszélyes" szinten az élelmiszerárak

A Világbank elnöke szerint az emelkedő élelmiszerárak "veszélyes szinten" állnak, és hozzájárulhatnak a társadalmi helyzet további rosszabbodásához a Közel-Keleten.

Robert Zoellick - aki egy telekonferencia keretében beszélt a növekvő élelmiszerárak globális társadalmi hatásairól - elmondta: az emelkedő árak súlyosbító tényezői, de nem elsődleges okai voltak az egyiptomi és tunéziai vezetők megdöntéséhez vezető megmozdulásoknak.

 Mint hangsúlyozta, Egyiptom pénzügyi helyzete kezelhető, arra utalva ezzel, hogy az országnak valószínűleg nincs szüksége a Világbank pótlólagos segítségére. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Világbank egy küldöttsége jelenleg Tunéziában az átmenetet értékeli, és annak lehetséges pénzügyi igényeit méri fel.

Januárban újabb csúcsra emelkedett az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) havi élelmiszerár-indexe: a hét hónapja folyamatosan növekvő mutató 1990-ben bevezetett mérése óta most a legmagasabb. Az index az idei év első hónapjában 3,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 231 pontra emelkedett. Ezzel a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontot is jóval meghaladja.

A Világbank elnöke nemrégiben már sürgette a világ államainak vezetőit, hogy adjanak elsőbbséget az élelmiszerhelyzet megoldásának, és az egyre szélsőségesebb élelmiszerár-ingadozás letörésének.

Nyugtalanok a V4-ek

- A négy visegrádi országot mélyen nyugtalanítja az élelmiszerek, a nyersanyagok és az energia árának világméretű gyors növekedése - állapította meg a szlovák, a cseh, a magyar és a lengyel miniszterelnök kedden Pozsonyban, a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján.

Miután az egyes országok önmagukban képtelenek kezelni ezt a problémát, a V4-ek felszólították az Európai Uniót, hogy ezzel a súlyos problémával időben és hatékonyan foglalkozzon.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök szerint a V4-ek azt szeretnék, hogy ez a téma már márciusban kerüljön az napirendjére. "Meggyőződésünk, hogy az élelmiszer- és energiabiztonság súlyos problémáinak hatékony és fenntartható megoldása, valamint az élelmiszerek és az energia árainak világméretű emelkedése következményeinek kezelése csak az Európai Unió szintjén lehetséges. Felszólítjuk ezért az Európai Unió intézményeit, beleértve az Európai Tanácsot, hogy ezzel a problémával időben és hatékonyan foglalkozzon" - olvasható a közös állásfoglalásban.

spekuláció energiaárak infláció élemiszerárak Világbank v4-csúcs
Kapcsolódó cikkek