Magyar gazdaság

Rangos zsűri adja át Budapesten az Európai Feltaláló Díjat

Rubik Ernő, Jerzy Buzek, Erich Heckl, Thierry Sueur, Emma Marcegaglia, Margarita Salas Falgueras és Bowman Heiden dönt idén az év európai feltalálójának járó Európai Feltaláló Díjról. A magyar zsűritagon túl Magyarországhoz kapcsolódik idén a díj azért is, mert 2011. május 19-én Budapesten lesz a díjátadó.

Egy-egy innovációs verseny minőségére nézve meghatározó a döntést hozó zsűri tagjainak a szakmai presztízse, ismertsége. Az Európai Szabadalmi Hivatal, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Bizottság által közösen adományozott Európai Feltalálói Díj 2011 (European Inventor Award 2011) új, héttagú zsűrijének összetétele azt jelzi, hogy a kutatás és fejlesztés területén kiadott legfontosabb európai díjak közé számít. A nemzetközi, több szakterületet is lefedő testületben egyforma súllyal van jelen a politika, a gazdaság és a tudomány képviselői. A 2011. május 19-én Budapesten átadásra kerülő Európai Feltalálói Díj 2011 zsűrijének tagjai a találmányokat innovációs fokuk, gazdasági sikerük és társadalmi hasznuk szerint ítélik meg.

Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke a zsűri bemutatása alkalmából elmondta: „megtiszteltetés számunkra, hogy ennyire rangos zsűrit sikerült megnyernünk az Európai Feltalálói Díj 2011 odaítéléséhez, ez a díj jelentőségét is tükrözi. Biztos vagyok abban, hogy a tagok szerteágazó ismeretei a tudomány, a politika és az ipar területén jó alapot jelentenek arra, hogy sokoldalúan indokolt döntést hozzanak a döntőbe jutókról és a nyertesekről.”

Az Európai Találmányi Díj

Az Európai Találmányi Díjat 2006-ban alapította az Európai Bizottság egyik szerve és az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO), és azóta az egyik legrangosabb elismeréssé vált a területen. A díjakat öt – ipar, kis-és középvállalkozások, kutatás, Európán kívüli ország és életműdíj - kategóriában osztják ki.

Míg korábban kizárólag az EPO és más nemzeti szabadalmi hivatalok tettek javaslatot a jelöltekre, addig 2009 óta a megmérettetésre bárki szabadon benevezhet. A győztesek kiválasztásának menete a következő: az EPO a versenyzők közül kiválaszt egy rövid jelöltlistát minden kategóriában, és gondosan ellenőrzi, hogy a találmány tényleg megfelel-e a szabadalmi követelményeknek. Ezután a jelöltnevek a nemzetközi zsűri elé kerülnek ahol minden kategóriában három nevet választanak ki a győztes megnevezése előtt. A győztes nevét a díjátadó gálán jelentik be, és egy vitorlaalakú díjjal jutalmazzák. Ennek egyben szimbolikus jelentősége is van, hiszen a vitorla az egyik legrégebbi, mégis az egyik legdinamikusabb találmány.

Míg korábban kizárólag az EPO és más nemzeti szabadalmi hivatalok tettek javaslatot a jelöltekre, addig 2009 óta a megmérettetésre bárki szabadon benevezhet. A győztesek kiválasztásának menete a következő: az EPO a versenyzők közül kiválaszt egy rövid jelöltlistát minden kategóriában, és gondosan ellenőrzi, hogy a találmány tényleg megfelel-e a szabadalmi követelményeknek. Ezután a jelöltnevek a nemzetközi zsűri elé kerülnek ahol minden kategóriában három nevet választanak ki a győztes megnevezése előtt. A győztes nevét a díjátadó gálán jelentik be, és egy vitorlaalakú díjjal jutalmazzák. Ennek egyben szimbolikus jelentősége is van, hiszen a vitorla az egyik legrégebbi, mégis az egyik legdinamikusabb találmány. -->

Európai Feltalálói Díj innováció innovációs verseny
Kapcsolódó cikkek