Magyar gazdaság

Selmeczi: "Mindig mosolygok a zsaroláson"

Nagy siker, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok kilencvenhét százaléka visszatért az állami pillérbe - nyilatkozta Selmeczi Gabriella miniszterelnöki nyugdíjvédelmi megbízott a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

A kormánypárti politikus szerint megvannak az első jelei annak, hogy sikerül kitörni az országnak a rossz gazdasági helyzetből, és később a most kibontakozó nyugdíjrendszer egy inkább fenntartható lesz. Azt mondta: nem zsarolta az állam a pénztártagokat a visszalépés kapcsán, sőt, számos kedvezményt felkínált a visszalépőknek.

Mivel az állami kezelésbe visszatérő pénztári egy részét az államadósság csökkentésére fordítják, minden egyes állampolgár válláról is óriási teher kerül le a nyugdíjvédelmi program következtében - hangzott az interjúban.  

"A zsaroláson mindig mosolygok" - reagált egy kérdésre válaszolva a miniszterelnöki megbízott. "Miféle zsarolás az, amikor azt mondják a zsarolt félnek, hogy amennyiben van reálhozamod, az kiveheted? De nem elég, hogy kiveheted, nem kell utána sem adót, sem járulékot fizetni. Vagy milyen zsarolás az, ha azt mondjuk, hogy ha visszajössz az állami rendszerbe, a magánpénztárnál keletkezett veszteségedet kipótoljuk?" - érvelt Selmeczi Gabriella, megemlítve az örökölhetőségi elem megerősítését is.
 
Selmeczi megjegyezte: nemcsak megígérték és elkezdtek dolgozni rajta, hogy az állami nyugdíjrendszerben is mindeninek legyen egyéni számlája, hanem már 1998-ban, az első Orbán-kormány idején elkezdték a rendszer fejlesztését. "Azután 2002-ben ez is leállt, mint sok minden más jó dolog."

A nyugdíjvédelmi megbízott arról is beszélt, hogy a visszatérő vagyonból 530 milliárd forintot fordítanak a folyó nyugdíjak kifizetésére, ezzel megmentik a nyugdíjrendszert az összeomlástól; így a nyugdíjkassza egyensúlyba kerül. A további, visszakerülő pénzek pedig az államadósság csökkentésére mennek majd.

 

Selmeczi állami zsarolás nyugdíjrendszer egyéni számla magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek