Magyar gazdaság

Illés: A hajókat kell a Dunához igazítani, nem fordítva

A dunai áruszállítás fejlesztése nem magyar érdek - jelentette ki Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar kormány nem is erre törekszik, hanem az úgynevezett zöld Duna stratégiát követi, vagyis a folyó természetes állapotának megőrzését helyezi politikájának középpontjába - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten háttérbeszélgetésen.

Illés Zoltán elmondta: Magyarországnak nincsen dunai flottája, ezért az áruszállítás fejlesztése, a magyarországi szakasz átsorolása felsőbb hajózási kategóriába elsősorban a külföldi - német, osztrák, orosz - érdekeket szolgálná.

A zöld Duna stratégia azt jelenti, hogy "nem a folyót kell a hajókhoz igazítani, hanem a hajókat a folyóhoz" - hangsúlyozta Illés Zoltán. A Duna magyarországi szakaszán így "nem lesz felesleges mederkotrás, és nem épülnek keresztirányú gátak" - tette hozzá.

A stratégia része a Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum, amelynek kialakításáról pénteken, az uniós környezetvédelmi miniszterek gödöllői informális tanácskozásán szándéknyilatkozatot ír alá az érintett öt ország, Ausztria, Szlovénia, Szerbia, Horvátország és Magyarország - mondta az államtitkár.

 

rezervátum Illés Zoltán bioszféra dunai hajózás mederkotrás gát áruszállítás
Kapcsolódó cikkek