Magyar gazdaság

Korkedvezményes nyugdíj: Csak 58 évesen?

Megtartanák a korkedvezményes nyugdíj intézményét a rendvédelmi szakszervezetek. 13 szakszervezet egy közös nyilatkozatot aláírva fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Az érdekképviseletek indokoltnak tartják a kedvezményes szolgálati rendszerének fenntartását. Kezdeményezik, hogy a szolgálati jogviszony felső határa 5 évvel alacsonyabb legyen a jelenlegi társadalombiztosítási nyugdíjkorhatárnál és azt a 2011-ben érvényes életkorra, 58 évre maximálják. Az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz is, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változásai a jelenleg szolgálatot teljesítőket ne érintsék, ők a most hatályos jogszabályokban foglalt feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba

Az ország nem tudja megengedni magának, hogy életerős, tapasztalt, munkaképes emberek a negyvenes és ötvenes éveikben nyugdíjba vonuljanak - közölte szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter kiemelte: a rendőrök, tűzoltók, katonák egy része számára a pályára lépés egyik motívuma az volt, hogy korán nyugdíjba lehet menni. Nekik más motivációt kell nyújtani - hangsúlyozta

A cikkel kapcsolatos blogbejegyzést itt olvashatja!

Olyan életpálya-modellt kell megalkotni, ami vonzóvá teszi ezeket a hivatásokat, normális fizetést és munkakörülményeket, társadalmi és politikai megbecsülést kell biztosítani - fejtette ki a fideszes politikus. Hozzátette, hogy a Belügyminisztérium dolgozik a jelenlegi rendszer átszervezésén és az új rendszer kialakításán, ami vonzóvá teszi a pályákat.

Szijjártó Péter arra reagált, miszerint a fegyveres szerveknél, a bányászatban és a vegyiparban is eltörölhetik a korkedvezményes nyugdíjat, az erről szóló javaslat jövő héten kerülhet a parlament elé. A döntés rövid távon néhány ezer embert érintene csak, hosszú távú következményeként viszont több százezerrel nőne a munkaerőpiacon maradók száma.

A korkedvezményes nyugdíj felfüggesztéséről itt bővebben is olvashat!

 

szakszervezetej nyugdíjkérdés orbán-kormány nyugdíj korkedvezmény
Kapcsolódó cikkek