Magyar gazdaság

Miért nem kell Magyarországnak az euró? Itt a válasz!

Nem csak a maastrichti kritériumoknak nem felel meg Magyarország, hanem a reálgazdasági feltételek sincsenek meg - mutatott rá Dancsó József, fideszes képviselő az Origo-nak adott nyilatkozatában.

„Az euróövezeti csatlakozásnak két feltétele is hiányzik, Magyarország ugyanis nem teljesíti a maastrichti kritériumokat, azokon belül is elsősorban az államadósságra vonatkozó feltételt, miközben a magyar reálgazdaság sincs felkészülve a közös pénz átvételére” - mondta az Dancsó József fideszes képviselő, a párt gazdasági kabinetjének és a parlament költségvetési bizottságának tagja az Origo-nak. Ezért „egyelőre nem is érdemes konkrét csatlakozási céldátumot meghatározni” – tett hozzá.

„Az által előírtakon túl célszerű egyéb feltételeket is állítani, gyenge gazdasággal ugyanis nehéz helyt állni az eurózónán belül” - mondta Dancsó József. Fel kell készülni a problémákra, hogy Magyarország ne legyen vesztese a csatlakozásnak. Véleménye szerint az eurózónán belüli versenyhelyzetünket már amúgy is rontja, hogy viszonylag kevés a magyar székhelyű multinacionális cég, és a magyar vállalatok tőkeellátottsága is szerényebb, mint a nyugat-európai társaságoké, így a felkészülésnek még nagyobb a jelentősége

Dancsó József  kiemelte: Görögország, Írország és Portugália gondjai azt mutatják, hogy ha Magyarország nem kellően felkészülve csatlakozik, akkor mi is rosszul járhatunk.

A Széll Kálmán-terv

A Matolcsy György által ismertetett Széll Kálmán-tervvel a kormány szerint 2014-re az államadóság a 65-70 százaléka közé csökken, mely jelenleg 80 százalék fölött áll. A cél az, hogy 2018-ig az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökkenjen.

Széll Kálmán-terv Portugália versenyképesség Magyarország euró euró bevezetés reálgazdaság
Kapcsolódó cikkek