Magyar gazdaság

"Nem vizsgálhat minden fűszálat" - Esztergomban nem számoltat el Budai

Nem vizsgálhat mindent "az utolsó fűszál eltűnéséig mind a 3200 magyar önkormányzatnál" - hárította el az elszámoltatási kormánybiztos kérdésünket, hogy kiterjeszti-e az ellenőrzést az LMP két parlamenti képviselőjének nyílt levele nyomán az Esztergomban, az önkormányzat előző, fideszes vezetése idején történt gyanús ügyekre is.

Budai Gyula a Népszava tudósítása szerint kifejtette: az ezek kivizsgálását a parlamentben kérő Schiffer András LMP-frakcióvezetőnek is azt válaszolta, erre jogszabályi lehetősége sincs.

Az ökopárt politikusai felhívták Budai figyelmét arra, hogy kormánybiztosi mandátuma az elmúlt nyolc év botrányos ügyeinek feltárására szól, ebbe pedig beletartozik az az időszaknak is, amíg tavaly őszig Meggyes Tamás irányította a várost.

Budai arra hivatkozott: a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy önkormányzatok által kötött szerződéseket vizsgáljon, mert ez az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feladata. Ezért - folytatta - továbbította az ÁSZ-nak a párt levelét. Adóforintok vitatott felhasználásra egyébként már az ÁSZ-nak a város gazdálkodásáról nemrég nyilvánosságra hozott számvevői jelentése is utalt.

A dokumentum Meggyes felelősségét is felvetette, amiért a közbeszerzési előírások mellőzésével kötött 2009-ben - a jogszabályi értékhatárt többszörösen meghaladó összegű - szerződést az UD Zrt. egyik volt vezetőjének - jelenleg a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesi posztját betöltő Horváth Józsefnek - a tulajdonában állt kft.-vel közösen alapított önkormányzati társasággal. Hűtlen kezelés gyanújával tegnap feljelentést tett Meggyes utódja, Tétényi Éva független polgármester az ügyészségen.

LMP elszámoltatási kormánybiztos polgármester Esztergom Meggyes Tamás Tétényi Éva levél
Kapcsolódó cikkek