Magyar gazdaság

Rendeletalkotási jogot adnának a Közbeszerzések Tanácsának

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolja, hogy rendeletalkotási joggal ruházzák fel a Közbeszerzések Tanácsát (KT).

A rendeletalkotási jogra azért lenne szükség, hogy a végrehajtási és az értelmezési szabályokat a KT hozhassa, így nem kellene folyamatosan módosítani a közbeszerzési törvényt, és az nem jutna a mostani sorsára, amely már átláthatatlan.

Miklóssy Ferenc alelnök az MKIK tagjai körében végzett felmérés alapján ismertette még az új törvény kívánt tartalmát is. Így a versenyfeltételek kiszámíthatók, tiszták legyenek, zárja ki a jogszabály a tisztességtelen versenyt és a korrupciót, továbbá helyezze előtérbe a hazai foglakoztatást és a kis- és középvállalatokat (kkv), kevés adminisztrációval járjon, és olcsó legyen.

A felhívások egy erre szakosított honlapon jelenjenek meg a tender dokumentációval együtt, ahonnan az ajánlattevők ingyen hívhatják le azokat. Csak az írhasson ki közbeszerzést, akinek fedezete van a munkára, kötelező legyen előleget adni, és ha meghiúsul az eljárás, akkor az ezért felelős fizesse meg a többi résztvevő költségeit.

közbeszerzési törvény MKIK Közbeszerzések Tanácsa kkb miklóssy versenyfeltétel Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kapcsolódó cikkek