Magyar gazdaság

Budapest a Dunához igazítaná a hajókat

Tegnap elfogadták a tagállamok uniós ügyekért felelős miniszterei a Duna-régió stratégiájáról szóló záródokumentumot, amelyet a magyar elnökség dolgozott ki az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság (EB) tervéből kiindulva.

A következő hetekben megindulhat a konkrét programok előkészítése, júniusban pedig véglegesen jóváhagyhatja a stratégiát az Európai Tanács. Az EB cselekvési terve több mint száz lehetséges projektet vázolt fel, ezek közül a közeljövőben választják ki a megvalósításra érdemeseket. „Az első kézzelfogható és látványos eredmények jövőre várhatók” – mondta Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztos.

A stratégia célja, hogy biztosítsa a Duna-régió fejlődésének fenntarthatóságát és koherenciáját. Legfontosabb célkitűzései közé tartozik a közlekedési hálózatok fejlesztése (a belvízi hajóutak kapacitásának növelése, közúti és vasúti fuvarozási folyosók kialakítása), az energiahálózatok fenntartható fejlesztése (hiányzó összeköttetések kiépítése, az energiabiztonság megteremtése), a környezet- és vízvédelem (a vizek minőségének helyreállítása, árvízkockázat-kezelési tervek végrehajtása), valamint a társadalmi és gazdasági fejlesztés. A stratégiára – amelyben nyolc EU-tagállam mellett hat unión kívüli ország is részt vesz – nem szán külön pénzt az EU, annak pénzügyi hátterét a már létező finanszírozások átcsoportosításával és koordináltabb felhasználásával próbálja megteremteni.

Az egyik fontos vitapont, hogy miként tudják javítani a Dunán a hajózást. Budapest a hajókat igazítaná a folyóhoz, ezért új flották kialakításában látja a megoldást. A Világgazdaság által korábban megkérdezett szakértők szerint viszont inkább a folyót kellene a hajókhoz passzintani, elsősorban vízlépcsők által.

hajóút stratégia energia Duna hajózás árvíz
Kapcsolódó cikkek