Magyar gazdaság

Demján a modern selyemút végéről vizionál

Magyarország gazdasági és természeti adottságai jók ahhoz, hogy a modern kori "selyemút" vége legyen - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke szerdán, a munkaadói szervezet által rendezett magyar-kínai üzleti konferencián, Budapesten.

Demján Sándor rámutatott arra, hogy a kínai áruk az Európai Uniót Magyarországon keresztül gazdaságosan és gyorsan elérhetik, az ország földrajzi helyzete és logisztikai infrastruktúrája ehhez jó hátteret ad. Néhány termékek esetében az összeszerelést is célszerű lenne itt elvégezni - tette hozzá.

A VOSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden eszközzel elősegíti a magyar-kínai együttműködést, és gratulált Kína gazdasági teljesítményéhez, utalva arra, hogy az IMF szerint 2016-ra Kína lesz a világ legerősebb gazdasága. Magyarország nemcsak tudományban, kultúrában, de üzleti szellemben is erős - hívta fel a figyelmet Demján Sándor.

Chikán Attila professzror, korábbi gazdasági miniszter, a VOSZ Gazdaságpolitikai Bizottsága elnökeként a magyar gazdaság helyzetéről beszélt, és hangsúlyozta, hogy a stagnálás és visszaesés után a fellendülés folyamata kezdődik. Rámutatott: a kormány adóreformot hajt végre, csökkenti a bürokráciát a kedvezőbb üzleti környezet kialakítására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a Kína és Magyarország közötti tavalyi külkereskedelmi forgalom 25,1 százalékkal bővült és 7,709 milliárd dollárt tett ki. A magyar Kínába 1,532 milliárd dollár volt tavaly, 26,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a magyar Kínából 6,176 milliárd dollárt képviselt, ez 24,8 százalékos bővülés egy év alatt.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége VOSZ Demján export selyemút chikán
Kapcsolódó cikkek