Magyar gazdaság

"Hosszú távú megoldást kell találni a devizahiteleseknek!"

Nagyon sok elképzelés van a bajba jutott hitelesek megsegítésére - mondta Nagy Anna a Duna Televízióban. Fontos leszögezni, hogy végleges döntés még nincs, csak tervek léteznek – májusban meglesz a végleges döntés a kormány szándékai szerint.

Azért nem lehet egyetlen megoldást üdvözítőnek kikiáltani, mert az adósok is különböző csoportba sorolhatók - hangzott a beszélgetésben. Nagy Anna hangsúlyozta: a bajba jutottak egy része nagyon nagy nehézségek árán még fizetik a hiteleiket. Vannak olyanok, akik most megcsúsztak, de belátható időn – egy-két hónapon – belül újra törleszteni tudnak majd.

Aztán van az a csoport – több mint százezer családról beszélünk  –, amelynek a tagjai több mint három hónapja nem fizettek és valószínűleg a közeli jövőben sem lesznek erre képesek. Mindegyik csoportnak más segítségre van szüksége – hangoztatta Nagy Anna. A kérdésre, hogy ötven-hatvan milliárd elég lesz-e a probléma kezelésére és lesz-e nemzeti eszközkezelő, a kormányszóvivő úgy válaszolt: a pontos költségek annak függvényében alakulnak majd, hogy mik lesznek a mentőcsomag végleges elemei.

Devizahitelesek: Már nem kell sokat várni a mentőcsomagra

Nagyon fontos elmondani: egy problémánál, ami ilyen mértékűre duzzadt az elmúlt hat-hét évben nem lehet, de nem is szabad elvárni, hogy a kormány azt közpénzből megoldja – tette hozzá a kormányszóvivő. “A kormány és a bankok együttesen vállaljanak úgy terheket, hogy ezek arányban legyenek egymással. A konzultációk eredményeként kell megszületni a megoldásoknak, amelyekkel valóban segíteni lehet az adósoknak” - hangzott az interjúban.

A kormányszóvivő hozzátette: a mostani lépések, tehát hogy nem lehet kilakoltatni embereket és nem lehet elárverezni az ingatlanokat, mindez „az itt és most” problémáját megoldja ugyan, ám ez tüneti kezelés. „Ez azt jelenti, hogy hosszú távon még mindig nem nyújtottunk semmit. Most azt a megoldást kell megtalálni, ami valóban hosszú távú, megfelelő és eléggé biztos az emberek szemében" – hangzott a beszélgetésben.

 

devizahitel kilakoltatás moratórium ingatlan hitel árvezerés árfolyam
Kapcsolódó cikkek