Magyar gazdaság

Nem kell majd túlóradíjat fizetni? Módosítások a munka törvénykönyvében

Megdöbbentő mértékben kívánja visszavágni a munkavállalók jogait a kormány – írja a FigyelőNet. Egyebek mellett hosszabb lenne a próbaidő, s kettőnél több részletben is ki lehet majd adni a szabadságot, de a túlórákat sem lesz majd kötelező kifizetni. Az Orbán-kormány Gyurcsányék egy ideiglenes szabályát is véglegesíti.

Szűcs Erika, a Gyurcsány-kormány egykori munkaügyi és szociális minisztere által elfogadtatott ideiglenes szabályt véglegesíti majd az Orbán-kormány, amely a napokban nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramból derül ki - írja az Fn.hu.

A munka törvénykönyvébe beemelt módosítás (amelynek hatálya idén december 31-ével lejárna) lényege, hogy ha a teljes munkaidejű dolgozónak lecsökkentették a munkaidejét (mondjuk mert a válság miatt visszaestek a megrendelések), annak – hogy kezdenek ismét fölfutni a megrendelések - a korábbinál magasabbra, maximum heti 44 órára emelhetik azt. A munkaadónak mégiscsak annyit kell fizetnie, mintha a munkavállaló heti 40 órát dolgozna. Ezt a lehetőséget tenné véglegessé az Orbán-kormány.

Sokakat érint majd a szabadsággal kapcsolatos szabályok a munkavállalókra nézve kedvezőtlen megváltozása. A kormány tervei szerint kettőnél több részletben is kiadhatja a munkaadó a szabadságot, ha gazdasági érdekei miatt így látja jónak. Ez szembe megy a szabadság alapvető céljával, amely a dolgozók testi-lelki regenerálódását célozza, amire nyilvánvalóan egy hosszabb, többhetes időszak nyújthat lehetőséget – s nem ekkor-akkor kiadott 2-3 nap. Másrészről természetesen elmondható, hogy az új szabályozás a munkaadóknak kedvezőbb lehetőségeket biztosít a munka hatékony megszervezésére.

Számos munkavállaló érzi majd valószínűleg hátrányosnak azt is, hogy a túlórákat ezentúl nem lesz kötelező kifizetni, a munkaadó megválthatja szabadidőben.

Másik fontos változtatás, hogy a próbaidőt 3-ról 6 hónapra emelnék, valamint egy évről fél évre csökkentik azt az időszakot, amikor a gyermekgondozási szabadságon otthon lévő kismama fizetett szabadságra jogosult.

Az Orbán-kormány ugyanakkor eddigi intézkedései mind azt a célt szolgálták – egyebek mellett a GYES-folyósításának korlátozása -, hogy a nők minél tovább maradjanak szülési szabadságon.

munka kismama alkalmazott szabadság módosítás törvénykönyv orbán-kormány Szűcs Erika szülési szabadság túlóra
Kapcsolódó cikkek