Magyar gazdaság

Strauss-Kahn: Spanyolországnak nem kell mentőcsomag

Spanyolország megtette a szükséges pénzügyi lépéseket és nincsen szüksége nemzetközi hitelre – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke. A dél-európai államban 20 százalék feletti a munkanélküliség.

„Nem kaptunk semmilyen hitelkérelmet a spanyol kormánytól” – nyilatkozta Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke, Dominique Strauss-Kahn a spanyol El Pais napilapnak. A Strauss-Kahn korábban több napilapnak is hangsúlyozta, hogy nem gondolja, hogy a dél-európai államnak külföldi segítségre lesz szüksége az államháztartás kiadásainak fedezésére.

„Úgy vélem, hogy az elmúlt időszakban a közvélemény Spanyolországot is azon országok csoportjába sorolta, amelyben olyanok vannak, mint Görögország. Holott a spanyoloknál korántsem ugyanaz a szituáció. A kormány nehéz helyzetben van, de teszi, amit tennie kell.” Strauss-Kahn biztos abban, hogy a spanyol kormány tudja hozni az ígért gazdasági adatokat.

A piacok azonban továbbra is szkeptikusak a spanyol gazdasági növekedést illetően. Márciusban a Moody’s két fokozattal Aa2-ra rontotta a spanyol államadósság besorolását, s arra figyelmeztetett, hogy további leminősítés várható. Az amerikai hitelminősítő kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány valóban ki tudja-e fizetni kiadásait, s fel tudja-e támasztani a rossza lakáshitelekkel sújtott bankrendszerén.

Spanyolország gazdasága tavaly 0,1 százalékkal csökkent, amely halvány javulást jelent a 2009-es 3,7 százalékos mínuszhoz képest. Míg a kormány 1,3 százalékos GDP-bővülést vár idén, az IMF 0,6, az OECD 0,9 százalékos bővülést jelez. Az ország legnagyobb problémája a 2010 végén elérte a 20,33 százalékot.

munkanélküliség Zapatero Staruss-Kahn hitelminősítés Moody's mentőcsomag IMF Spanyolország lakáshitel
Kapcsolódó cikkek