Magyar gazdaság

Szigor jön az adózásban is

Jövőre a szuperbruttó adóalap szűküléséből származó „megtakarításokat” elviszi az adójóváírás visszavágása, sőt, öszszességében nő az szja-terhelés. A friss konvergenciaprogramból az is kiderül, hogy szigorítanák a veszteségelhatárolás feltételeit, bár egyelőre nem tudni, miként.

Tovább szűkülő adójóváírás, emelkedő jövedéki a dohánytermékek körében, növekvő termékdíjak és a veszteségelhatárolás lehetőségének szűkítése a társasági adózásban – ilyen változásokat vetít előre a napokban közzétett friss konvergenciaprogram a közteherviselés terén.

A legutóbbiról, vagyis a veszteségelhatárolás szűkítéséről egyelőre nem sokat tudni. A jelenlegi szabályozás szerint a 2004 után keletkezett veszteség időbeli korlátozás nélkül elhatárolható, vagyis a negatív adóalapot le lehet vonni a későbbi évek nyereségéből. Könnyen lehet, hogy jövőre valamiféle időbeli korlátot vezetnének be, vagy csak bizonyos bevétel-költség hányad mellett lehetne igénybe venni a veszteségelhatárolás lehetőségét. Az is szóba jöhet, hogy a jövedelemminimumot kimutató vállalkozások a jövőben nem részesülnének a veszteség elhatárolásának lehetőségéből.

Ennél világosabb kép rajzolódik ki a személyi jövedelemadózás terén. A konvergencia-program megerősíti azt az adójogszabályban is rögzített kormányzati vállalást, hogy 2012-ben felére csökken az úgynevezett adóalap-kiegészítés mértéke, vagyis a szuperbruttó adóalap a bruttó bér jelenlegi 127 százalékáról annak 113,5 százalékára csökken. Ez havi kétszázezer forintos bruttó jövedelem mellett mintegy hétezer forinttal növeli meg a nettó keresetet. Pontosabban növelné, a konvergenciaprogramból ugyanis kiderül: jövőre tovább szűkül az adójóváírás felső határa. Ismeretes: a tavalyi havi 15 100 forint helyett az idén már csak 12 100 forint lehet a jóváírás maximuma, és alacsonyabb lett az arra jogosító jövedelemlimit is. Ha feltételezzük, hogy a kormány továbbra is ebben az ütemben csökkenti az adójóváírás mértékét (vagyis jövőre 9100 forint lenne a maximum), az alacsonyabb keresettel rendelkezőknél havi néhány száz forintos mínusz lenne az szja-módosítások összhatása, havi mintegy 150 ezer forintos bér felett azonban már azonos bruttó mellett is javulna a nettó jövedelem.

Összességében azonban a kormányzati várakozások szerint 2011-hez képest 2012-ben kissé nő az szja-ból származó bevétel (a arányában 6-ról 6,3 százalékra), az adójóváírás átalakításától pedig jövőre 180 milliárdos megtakarítást vár a kabinet, vagyis félő, hogy e téren az előbbi feltételezésnél radikálisabb szűkítésre kell számítani. Az alacsonyabb keresetűek körében akár havi több ezer forint is lehet a mínusz.
Az adófizetőknek jó hír lehet, hogy 2013-ban a konvergencia- program szerint is megszűnik az adóalap-kiegészítés, vagyis az szja-t onnantól a tényleges bruttó bér után kell leróni. Más megfogalmazásban: 2013-tól valóban 16 százalék lesz az adóteher a bruttó jövedelmen az idei 20,32 és a jövő évi 18,16 százalék helyett.

A nettó pozíció javulására szükség is lesz, a friss konvergenciaprogram ugyanis azt is leszögezi, hogy a szociális és családtámogatások nominális mértéke a következő években nem emelkedik, a közszférában pedig továbbra sem kerül sor béremelésre. Az idén éppen az szja-változások keresetcsökkentő hatásának ellensúlyozására bevezetett bérkompenzáció azonban megmarad, és minden bizonnyal kiterjed a 2012-ben életbe lépő módosításokra is. Vagyis a közszférában dolgozók tényleges nettó jövedelme nem csökken jövőre sem. A cigarettázók számára viszont rossz hír, hogy jövőre tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

Az adójóváírás kiszámítása

Az adójóváírásra való jogosultságnál a megszerzett bér és az adóalap-kiegészítés együttes összegét kell alapul venni. Főszabály szerint ennek 16 százaléka, de az idén maximum havi 12100 forint lehet az adójóváírás mértéke. Ez a havi jóváírás teljes összegében jár mindaddig, míg a szuperbruttósított éves bér el nem éri az éves jogosultsági határt, amely 2,750 millió forint. Akinek az éves szuperbruttó bére ez utóbbi limit felett van, de nem éri el a 3,960 millió forintot, teljes adójóváírásra nem jogosult, csupán a 2,750 millió forint feletti rész 12 százalékával csökkentett jóváírásra.




megszorítás költésgvetés orbán-kormány adózás adóterhelés szja Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek