Magyar gazdaság

96,9 százalékon az államháztartás hiánya

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. április végi hiánya 666,2 milliárd forintra teljesült, mely az éves előirányzat 96,9 százalékát jelenti. Ez a március havi államháztartási hiányhoz képest 75,9 milliárd forintos javulást jelent - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Az államháztartás központi alrendszerének április havi többlete 75,9 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetés 101,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,9 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 31,1 milliárd forintos deficittel zártak.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének április végi deficitje 637,0 milliárd forint lett, mely az éves teljesítés 73,2 százaléka volt. 2010 áprilisában az államháztartás központi alrendszere 27,1 milliárd forint deficitet mutat, ehhez képest tehát az idei teljesítés 103 milliárd forinttal kedvezőbb.

Ha az április végi egyenleget (666,2 milliárdos deficit) a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 490 milliárd forintra csökken, ami az éves előirányzat 71,3 százaléka - áll a minisztériumi tájékoztatóban.

A közlemény megjegyzi: az áprilisi javulás – hasonlóan az előző hónapok romlásához – jelentős részben éven belüli eltérő bevételi és kiadási lefutásnak köszönhető.

A minsiztérium szerint a magánnyugdíjpénztárak felszámolásából származó bevétel az év második felében folyik be a költségvetésbe.

április államháztartás 2011 deficit szufficit hiány költségvetés
Kapcsolódó cikkek