Magyar gazdaság

"A kormány elvárja a cégektől a bérek szinten tartását"

Ahogy idén, úgy jövőre is elvárja majd a kormány, hogy a munkaadók kompenzálják a dolgozóikat az adóváltozások miatti esetleges veszteségeikért, vagyis gondoskodni kell a nettó bér megőrzéséről – mondta Kármán András, a nemzetgazdasági minisztérium adóügyekért felelő államtitkára a Népszabadságnak.

Az államtitkár elmondta: az ágazati adókat három évre vezették be, 2013. január elsejétől ezek megszűnnek. Hozzátette: a költségvetési célok eléréshez 2013-ban már nincs szükség a különadókra.

Kármán kiemelte, hogy a „bankadó megléte kivétel, annak jelenlétét a magyar adórendszerben hosszú távúnak gondoljuk. Itt a mérték csökkentése a cél, 2013-tól feleakkora bankadóval számolunk, mint a jelenlegi. Az azonban nem fog megszűnni, mert Európa egésze is ebbe az irányba tart”.

„Az idei változásoknak két fontos komponense van” – válaszolta az adórendszer átalakításával kapcsolatos kérdésre. „Azzal mindenki nyert, hogy a progresszív rendszerről átálltunk az egykulcsosra, mert az új adókulcs alacsonyabb, mint a korábbi alsó érték. Ugyanakkor a magyar rendszer gyengesége abból fakadt, hogy nagyon széles körben nyújtott lehetőséget az adójóváírásra. Az adófizetésre kötelezettek egy széles köre egyáltalán nem fizetett szja-t, másrészről a jóváírás nagyon magas jövedelemig tartott, nem fókuszált az alacsony jövedelműekre. Most az történt, hogy miközben az adóráta mindenki számára csökkent, szűkült az adójóváírás intézménye, a jövedelemhatár lejjebb került 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig. Ami szerintem még mindig gálánsnak mondható, hiszen jóval meghaladja az átlagbért. Azt gondolom, a következő évben ennél lejjebb kell vinni a határt” – mondta Kármán.

Adójóváírásra csak az alacsony jövedelműek – átlagbér alatt – számíthatnak. „A másik változtatás az volt, hogy megszűnt a minimálbéresek adómentessége, minimális mértékű adót már ők is fizetnek. Ez is az arányosságot szolgálja. Ennek a változtatásnak önmagában nézve vannak vesztesei. A kormány azonban kimondta, hogy senkinek nem csökkenhet a bére az adóváltozások után. Ennek rendeltük alá a bérajánlásokat” – nyilatkozta a Népszabadságnak az államtitkár.

Hozzátette: „a kormánynak a bértárgyalások során a minimálbérre van közvetlen ráhatása, az ennél magasabb bérek a munkaadók és munkavállalók megállapodásain dőlnek el. A kormány az elmúlt hónapokban arra törekedett, hogy a megegyezések úgy alakuljanak, hogy nettó bérekre vonatkozó feltétel érvényesüljön”.

jövedelemadó adójóváírás ágazati különadó adó adóváltoztatás egykulcsos adó bankadó
Kapcsolódó cikkek