Magyar gazdaság

Íme a magyar GDP: 2,3 százalékos emelkedés

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2,4 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal növekedett 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - írja legfrissebb gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2,4 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal növekedett 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől.

Elemzők is 2,4 százalékos éves GDP-növekedéssel számoltak. Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: az előző negyedévekhez hasonlóan termelési oldalról továbbra is az ipar, felhasználási oldalról pedig az húzza a gazdasági növekedést.

Az előző évi súlyos visszaesés után 2010-ben 1,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP). A negyedik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a az előző negyedévhez képest és 1,9 százalékkal 2009 utolsó negyedéhez képest. A naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbival összehasonlítva.

A bruttó hazai termék volumene a negyedik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt a szezonális és naptári hatás kiszűrésével az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az összehasonlító árakon számított adatok szerint a tavalyi bruttó hazai termék - a növekedés ellenére is - 2005 óta a legalacsonyabb, azaz messze nem egyenlítette ki az előző évi 6,7 százalékos visszaesést.

Az öt negyedéven át tartó gazdasági visszaesés a múlt év első negyedében megállt, és azóta a gazdaság gyorsuló ütemben nőtt. A növekedés motorja a tavalyi negyedik negyedévben is, csakúgy mint az egész év során, a feldolgozóipari termelés, a fogyasztási oldalon pedig az export volt.

Németországban szintén pénteken tették közzé az első negyedéves GDP adatokat. A statisztikai hivatal jelentése szerint a vártnál nagyobb ütemben, az előző negyedévhez képest - a szezonális hatásoktól tisztított mutató szerint - 1,5 százalékkal nőtt a német gazdaság az első negyedévben.

GDP bruttó hazai termék első negyedév 2011 Q1 export
Kapcsolódó cikkek