Magyar gazdaság

A Trafótól és az Operettszínháztól is elbúcsúzik Budapest

A Budapesti Operettszínház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. és a Felvonulási tér állami tulajdonba adását javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztésükben Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettesek.

A Budapesti Operettszínház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. és a Felvonulási tér állami tulajdonba adását javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztésükben Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettesek – adta hírül az MTI. A Trafó igazgatója, Szabó György borúlátóan, az Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor optimistán fogadta az előterjesztés hírét.

A javaslat szerint az átadás 2012. január 1-jei hatállyal valósulhat meg. Az előterjesztők szerint a két intézménynek a főváros kulturális életében betöltött szerepe biztosított lesz a nemzeti intézményi körbe kerüléssel, továbbá az állam tulajdonába kerülő gazdasági társaságként a két szervezet várhatóan „kiszámíthatóbb kondíciók mellett” folytathatja tevékenységét.

Kerényi Miklós Gábor főigazgató úgy fogalmazott: „Mivel a fővárosnak nincs pénze arra, hogy kiemelten kezelje a Budapesti Operettszínházat, szükségszerűnek látszik, hogy állami kézbe kerüljön.” Szabó György, a Trafó ügyvezető igazgatója szerint a helyzet bizonytalansága nehéz helyzetbe hozza őket: a büfét és a klubot üzemeltető cég szerződése például lejárt, és a bizonytalanság miatt nincs pályázójuk sem. Sok művész is elbizonytalanodott, akar-e a Trafóval tovább dolgozni.

Operettszínház Budapest intézmény művész főváros trafó
Kapcsolódó cikkek