Magyar gazdaság

Az EU hitelminősítési háborút üzen az Egyesült Államoknak

Az EU ESMA nevű új értékpapírpiaci felügyelete azzal fenyeget, hogy nem ad engedélyt a három nagy amerikai hitelminősítő ügynökségnek: a Fitchnek, a Moody’s-nak és a Standard and Poor’s-nak, ha azok nem tartják magukat az Európában érvényes szabályokhoz.

Ez tűnik ki abból az exkluzív interjúból, amelyet  az ESMA vezetője adott a Financial Times Deutschlandnak (FTD). Steven Maijoor meg akarja törni az amerikaiak monopóliumát. "Nem kellene kötelezően átvennünk harmadik országok szabályozási rendszerét" - szögezte le a szakember, aki áprilisi hivatalbalépése óta most először adott interjút.

Az FTD szerint az európaiak jelenleg igyekznek a saját normáikkal elhatárolódni az Egyesült Államokból, ahol a hatalmas (hitelminősitő) ügynökségeknek van a székhelye. A Standard and Poor,s a Moody,s és a Fitch globálisan a piac 95 százalékát osztják fel egymás között.

Az ESMA vezetője nyilatkozatában világossá tette, hogy érvényesíteni akarja szabályozási hatalmát az Egyesült Államok ellenében is. A kérdés időszerű, hiszen még nem dolgozták ki az amerikai hitelminősítőkre vonatkozó kontinentális szabályokat. A lap szerint a tengerentúli hitelminősítők abban bíznak, hogy automatikusan engedélyt kapnak az európai működésre, de Maijoor nyilatkozata szerint erre nem vehetnek mérget. Az ESMA vezetőjének egyébként jól jön, hogy a hitelminősítők megítélését erőteljesen rontotta a gazdasági válság.

Angela Merkel kancellár egyébként épp a közelmúltban szorgalmazta ismét egy európai hitleminősítő felállítását és erre van is esély. Egy független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődött egyeztetés a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek a bevonásával - közölte pénteken a megbeszéléseket koordináló Roland Berger tanácsadó cég. A kezdeményezéshez egész Európából várnak vállalatokat és intézményeket.

hitelminősítő Moody's ESMA Fitch értékpapírfelügyelet
Kapcsolódó cikkek