Magyar gazdaság

Beindult a pókerezés a görögöknél

Az elmélyülő görög válsággal kapcsolatos félelmek az elmúlt 24 órában újfent csökkentették a kockázati étvágyat; a részvény- és nyersanyagpiacok visszavonulót fújtak, az eurót egyre hevesebben támadják, a dollár pedig újra felizzott – olvasható az FX Pro elemzésében.

A közös valutát különösen nagy csapás érte, mely a keddi New York-i kereskedésben még 1,45-re tudott felkapaszkodni, a korai londoni órákban azonban már 1,41-re zuhant. Beindult a pókerezés a görögöknél. Az eurózóna pénzügyminisztereinek keddi sürgősségi értekezletén nem született megegyezés a második görög mentőcsomagról, de az igazat megvallva olyannyira bebetonozta magát mindkét oldal, hogy a gyors kompromisszumra amúgy sem volt nagy esély.

Ami a pesszimistákat illeti, a közös álláspont hiánya, továbbá hogy július előtt nem is számíthatunk semmilyen egyezségre, illetve hogy mindez kockára teszi, de legalábbis késleltetni fogja az IMF mentőhitel következő folyósítását, újabb muníciót adott az "euró-medvéknek". Az optimistáknak ugyanakkor az adhat reményt, hogy a tárgyaló felek látszólag olyan megoldást keresnek, mellyel mindketten megvalósíthatják célkitűzéseiket. Az EKB és Franciaország továbbra is a görög csőd elkerülését szorgalmazzák, míg Németország a magánszektor szerepvállalását követeli.

Az is előfordulhat, hogy közös útra lépnek a felek, mellyel kivédhető a csőd, ugyanakkor a magánhitelezőket is tehervállalásra kötelezi, bár az ilyen és ehhez hasonló kompromisszumok könnyen üres frázisnak bizonyulhatnak, melyek elkerülik a valódi problémákat.
Bizonyos mértékben hiábavaló ez a vita, tekintve hogy Görögország így is, úgy is a fizetésképtelenség felé sodródik.

Az átütemezés, az adósságcsere és az önkéntes szerepvállalás lehetőségei mellett, egy dolog biztos: Görögország csődbe jutott, és csak egyre több adósságot fog felhalmozni (mellyel csak növeli fizetésképtelenségét), hacsak nem tartogat valami csodát az állami privatizációja. Az adósság-átütemezés, mely jelentős veszteséggel és a futamidők meghosszabbításával jár, immár nem halasztható tovább. Ez bizony már a csőd állapota, és Görögország már rég nem rendelkezik megfelelő kapacitással, hogy visszafizesse tartozásait, így annak a kinyilatkoztatása, hogy az ország fizetésképtelenné vált, csupán egy formális gesztus lenne. A nagyobb európai bankok már elkezdték leírni a birtokukban levő görög kötvényeket, ahogy erre számíthattunk.

A csőd természetesen súlyos következményekkel járna a görög banki szektorban, mely az államkötvények legnagyobb hányadát birtokolja. Mindez megtizedelné a bankok tőketartalékait és minden eddiginél nagyobb rohamot eredményezne a banki betétekért.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorisítható illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

EKB IMF görög csőd EU Papandreou fx pro
Kapcsolódó cikkek