Magyar gazdaság

Egy ország, ahol a polgárok nem akarnak adócsökkentést

A német polgárok többsége elveti a Philipp Rösler szövetségi gazdasági miniszter (FDP) által felvetett adókönnyítés gondolatát.

Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett német polgároknak mindössze 19 százaléka támogatta az FDP vezetőjének adócsökkentéssel kapcsolatos tervét. Sőt - írja a Handelsblatt - az FDP hívei is elfordulnak Röslertől. A német üzleti lap szerint a polgárok 40 százaléka úgy látja, jobb lenne, ha a német szövetségi állam a plusz bevételeket adósságcsökkentésre használná fel.

Ugyancsak 40 százalék azt szorgalmazza, hogy a többletpénzt az infrastruktúrába vagy a képzésbe történő beruházásra fordítsák. Az FDP-szavazók 28 százaléka látná szívesen az adócsökkentést, a többség inkább az adórendszer egyszerűsítését és a bürökrácia csökkentését várja. Güllner szerint az igény logikus, hiszen ez nem kerül sokba az államnak, ugyanakkor csökkenti a középosztály terheit, mivel így kevesebb papírmunkára és adózási tanácsra lenne szükség.

Manfred Güllner, a felmérését végző Forsa vezetője az elutasító magatartást azzal magyarázza, hogy a német polgárok attól tartanak, hogy adómérséklés esetén csökken az állam teljesítménye, holott a választók hatékony önkormányzati és állami fellépést igényelnek. A kutató cég szerint a lakosság tart attól, hogy a Görögországnak tett, a segítségnyújtásra vonatkozó ígéretek komoly terhet rónak az államra

 

Németország rösler adócsökkentés közvéleménykutatás fdp
Kapcsolódó cikkek