Magyar gazdaság

Euró árfolyam: Mennyből a pokolba?

Az euró kurzusa az ázsiai kereskedelemben szerdán háromheti csúcsot ért el a dollárral szemben, a görög adósságválság rendezésével kapcsolatos remények hatására.

Az uniós közös valuta azonban megközelítette a technikai ellenállást, amely vélhetően felső határt szab a rövid távú erősödésnek.

Az euró kurzusa 1,4438 dollárt ért el, ami a legmagasabb szint május eleje óta. Elemzők szerint az euró árfolyamára élénkítőleg hatottak azok a keddi adatok is, amelyek szerint az euróövezet inflációja még mindig messze az Európai Központi Bank által előírt 2 százalékos cél felett van. Noha az az elmúlt hónapban lassabban emelkedett a vártnál, a Reuters szerint a befektetők ennek ellenére kamatemelésre vonatkozó jeleket olvasnak ki az inflációs adatokból.

Ugyanakkor az euró rövid távú kurzusát egyértelműen a görög adósságválsággal kapcsolatos fejlemények határozzák meg. Sumino Kamei, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ elemzője úgy vélekedett, hogy most minden a görög parlamenten múlik. Athén vélhetően a mai vagy a holnapi napon hozza nyilvánosságra a megszorító intézkedéseket, miközben a Frankfurter Allgeimene Zeitung értesülései szerint az EU újabb 60-70 milliárd eurós segélycsomagot állít össze az országnak. A német gazdasági lap úgy tudja, hogy az IMF kiszáll a finanszírozásból, miután a bajba jutott tagállam nem teljesítette a segélyért cserébe megszabott lépéseket. Az euró rövid távon gyengült a hírek hatására, a svájci frank pedig jelentősen erősödött, ami arra utalhat, hogy a piac inkább aggódik a helyzet miatt.

Idáőközben Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter figyelmeztetett, "katasztrófa" következik be, ha a Görögországnak szánt segélyhitelek folyósítását leállítják. Ennek következménye részben a görög gazdaság "heves és gyors zsugorodása" lenne. A Helsingin Sanomat című finnlapnak nyilatkozva biztosra veszi, hogy a folyamatban lévő tárgyalásokon sikerül megoldást találni.

A Bloomberg ügynökség úgy tudja, az IMF azért tartja vissza a hitelrészletet, mert előbb tudni szeretné, hogyan képzeli az EU Görögország további finanszírozását. Korábbi hírek szerint az IMF garanciát akar az EU-tól Görögország teljes finanszírozási szükségletére a következő tizenkét hónapra.

A tavalyi mentőprogramhoz kapcsolt feltételezések ugyanis nem teljesültek: részint Görögország nem hajtotta végre az összes tervezett deficitcsökkentést, részint már most látni, hogy nem tud visszatérni a nemzetközi tőkepiacra finanszírozásért jövő márciusban, ahogyan az eredeti tervben feltételezték. Államkötvényeinek piaci árfolyama 55 százalékos, irányadó tízéves kormánykötvényének piaci hozama 16,4 százalékos, több mint kétszer akkora, mint tavaly májusban. Az új 2014-ig fedezné Görögország szükségletét.

Az EU pénzügyi biztosa, Olli Rehn mindazonáltal azt mondta a Bloomberg ügynökségnek, hogy bízik benne: néhány napon belül egyetértésre jutnak az IMF-fel az első görög program negyedéves felülvizsgálatának kérdéseiben. Az EU-bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank képviselői ezekben a napokban tárgyalnak Athénban a görög kormány privatizációs és más egyensúlyjavító terveiről, illetve a végrehajtás külső ellenőrzéséről, amely bennfentesek szerint "példátlan" lesz független országok történetében

mentőcsomag IMF kurzus görög dollár euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek