Magyar gazdaság

Jöhet a kötelező béremelés - Keményen lecsapna a kormány

Az alacsony keresetű munkavállalók bérének rendszeres emelését kényszerítené ki a Fidesz és a KDNP képviselői által benyújtott törvénymódosítás. Aki a 300 ezer forint alatti munkabérek nettó összegének megőrzéséhez szükséges emeléseket nem hajtja végre, két évig nem indulhat közbeszerzési eljáráson, illetve állami támogatásban sem részesülhet.

A - többek között - Rogán Antal és Pállfy István nevével fémjelzett módosítócsomag a Munka Törvénykönyvének több pontjához is hozzányúlna. Eszerint rendeletben követelnék meg a bruttó 300.000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelést, annak végrehajtását pedig munkaügyi ellenőrzés keretében vizsgálnák.

Amennyiben a munkáltató a bruttó 300.000 forint alatti munkabérek nettó értékének meg őrzéséhez szükséges munkabéremelést nem teljesíti, a jogsértést megállapító jogerős határozattól számított két évig közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként nem indulhat és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet.

A törvénytervezet indoklása szerint "a törvény ösztönzi azt, hogy hasonlóan a közszférában megvalósult bérkompenzációhoz, a magánszférában se legyenek olyan munkavállalók, akiknek a nettó keresete csökken az előző évihez képest. Ahhoz, hogy a különböző jövedelemsávokban egyértelmű legyen az ehhez szükséges béremelés mértéke, ezt indokolt kormányrendeletben meghatározni."

nettó Rogán javaslat munkabér törvény módosító Parlament
Kapcsolódó cikkek