Magyar gazdaság

Lefékeződött a drágulás

Több hónapnyi csalódást követően májusban kellemes meglepetést okozott az infláció. A fogyasztói árak tavaly ilyenkorhoz képest 3,9 százalékot emelkedtek, ez fél éve a legalacsonyabb ütem.

A KSH friss adatai az elemzőket is meglepték, a legtöbben ugyanis csak az év végére számítottak 4 százalék alatti értékekre. Az előző hónapban ugyanis még 4,7 százalékos volt a drágulás, és az első öt hónap átlaga is 4,2-es, még a májusi, kedvezőbb adattal együtt is.

Továbbra is az élelmiszerek és az üzemanyagok ára okoz inflációs feszültséget, előbbiek 8,6, utóbbiak 13,1 százalékos átlagos drágulást produkáltak az elmúlt egy évben. Mindkét területen enyhült azonban a helyzet, már nem olyan meredek az áremelkedés, mint korábban. Az élelmiszereknél az agrárium tavalyinál kedvezőbb terméskilátásai hűtik a drágulást, míg a benzinkutakon a csökkenő olajárak éreztetik kedvező hatásukat.

Ezenkívül a tavaly májusi gázáremelés hatása is kiesett az éves indexből, szintén csökkentve azt. A nyersanyagok drágulása csak lassan szivárog át a többi termék árába, ezt mutatja, hogy az azoktól és a hatósági áras termékektől megtisztított maginfláció változatlanul 2,7 százalékos volt az elmúlt hónapban. A szolgáltatások ára is visszafogottan, 1,9 százalékkal nőtt, mindez pedig csökkenti a valószínűségét egy esetleges jegybanki kamatemelésnek.

A ruházati cikkeknél viszont megjelent a drágább alapanyagok hatása májusra, így a szezonális árcsökkenés a megszokottnál jóval kisebb volt, éves szinten pedig 3,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az elmúlt években ebben a termékkörben alig volt példa 2 százalék fölötti drágulásra. Árcsökkenés a tartós fogyasztási cikkeken kívül az élvezeti cikkeknél következett még be.

Bár egyhavi adat alapján az elemzők még valószínűleg nem módosítják érdemben az előrejelzéseiket, de ha tartós a mostani fordulat, akkor mérsékelhetik a jelenleg 4-4,2 százalékos prognózisaikat. A Magyar Nemzeti Bank a jövő héten adja ki negyedéves inflációs jelentését. Az ebben vázolt pénzromlási pálya ugyancsak érdekes lehet. Ez döntheti el ugyanis, lesz-e még szükség szigorításra a monetáris politika részéről, vagy továbbra is teljesíthető 6 százalékos kamattal is a jövő évi cél.

Az Eurostat korábbi adatai szerint az eurózóna egészében is megszakadt a romló tendencia, már ami az áremelkedést illeti. Az áprilisi, 2,8 százalékos fogyasztóiár-emelkedést követően 2,7 százalékra szelídült a drágulás, amely ugyancsak a nyersanyagok miatt van hónapok óta az Európai Központi Bank célja fölött.

KSH energia gázáremelés infláció fogyasztói ár drágulás
Kapcsolódó cikkek