Magyar gazdaság

Nagy Anna: Béremelésre fordítjuk az egészségügyön spórolt pénzt

Gyakorlatilag a családról és a munkáról szólt az elmúlt egy év kormányzása, szinte az összes intézkedés - nyilatkozta a kormány egy év évét értékelve Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az emberek inkább türelemmel avagy inkább türelmetlenül fogadják-e a kormányzat intézkedéseit, a szóvivő azt mondta: az elmúlt évek tehetetlensége és rossz cselekvési irányai türelmetlenséget és a mostani kormánnyal szembeni óriási várakozásokat keltettek az emberekben. A nagy rendszerek átalakítása azonban sok időbe és munkába telik, ezért mindenképpen szükség lesz még az emberek türelmére

Olyan országban élünk, ahol az aktív korú embereknek csak a fele dolgozik – mondta a kormányszóvivő. Ez utóbbi hosszú távon nem tartható, “nem lehet úgy benne lenni egy versenyben, hogy abba csak az emberek fele száll be” - tette hozzá.

A kormány intézkedései pontosan ezt az irányt erősítették a legjobban; tehát hogy miként lehet a vállalkozásokat úgy segíteni, hogy azok képesek legyenek új munkahelyeket teremteni. Ezt a célt szolgálta például a társasági közel felére csökkentése, avagy az idei év egy másik megaprogramja, amelyben a kormány ötszáz milliárd forinttal tervezi csökkenteni a vállalkozások terheit – sorolta az intézkedéseket Nagy Anna.

Másik fontos kormányzati irány volt a családok megerősítése, annak elismerése, hogy gyerekeket nevelni nem csak csodálatos dolog, hanem borzasztóan fontos is, amit az állam is elismer – hangzott az interjúban. “Az egykulcsos adórendszer azokat támogatja a leginkább, akik dolgoznak és mellette gyereket nevelnek; már egyetlen gyermek esetén is tízezer forinttal kevesebbet vesz el az állam” - érvelt a szóvivő, a családsegítő intézkedések között említve a GYES három évre történő visszaállítását, avagy a GYES-ről visszatérő szülőket részmunkaidőben foglalkoztató vállalkozásoknak nyújtott kedvezményeket.

A szóvivő szerint a Semmelweis terv kapcsán javulás várható a betegoldalon is, például a várólisták felére csökkenésével, a jobb minőségű ellátással, avagy azzal, hogy pontosabban tudhatjuk majd, mikor milyen egészségügyi problémánkkal hova fordulhatunk. Ugyanakkor az is fontos célja a Semmelweis Tervnek, hogy az egészségügyben dolgozók ne érezzék úgy tovább, hogy az ágazat csak az ő lelkiismeretességüktől és elkötelezettségüktől működik; érezzék, hogy külső segítséget is kapnak – tette hozzá.

Az átszervezések hozta megtakarítást – például az energiabeszerzés központosítása önmagában hat milliárd forint megtakarítást eredményez majd – az egészségügyi dolgozók bérének emelésére fordítja a kormányzat; ez pedig már rövid távon is kell, hogy segítséget jelentsen – szögezte le Nagy Anna.

gyes adórendszer nagy anna csőd társasági adó semmelweis terv
Kapcsolódó cikkek