Magyar gazdaság

Navracsics: Búcsúzhatunk a személyitől és a jogosítványtól is

Rendkívül erősen befolyásolhatja a kormány a közigazgatást, ha megvalósul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) reformterve.

A Magyary-programnak elnevezett javaslatcsomaggal a szaktárca jelentősen centralizálná a közigazgatást, és erősítené a politikai szálakat is az ügyvitelben – mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

A reformok elvégzésére a tárca egy részletesebb ütemtervet adott ki, melyben 33 pontban foglalták össze a feladatokat, pontos időbeosztással. Ugyan e pontok közt nem egy olyan van, amely annyira tág, hogy lehetetlen előre jelezni, mit terveznek (például 2011. december 31-ig „javítjuk a általános tudásszintjét”), több ügyben is nagyobb előrelépés lehetséges.

Például még ebben az évben létrehozzák a kormányzati személyügyi centrumot a KIM-en belül, és így egységes személyügyi politikát vezetnek be a közigazgatásban. A közszolgálat egységes hivatásetikai szabályzatát már a nyáron kidolgozzák. Azt Navracsics sem tagadta, hogy ez azt is jelenti, hogy elvárják az együttműködést a kormánnyal; mint mondta, nem érdemes abban hinni, hogy a közigazgatás teljesen értéksemleges lehet.

A centralizáció persze nem csak azt jelenti, hogy a kormány az eddiginél sokkal jobban láthat majd rá a rendszerre, s nyúlhat bele abba, hanem azt is, hogy a napi ügyintézés egyszerűsödhet. Igaz, erre adta a minisztérium a legtávolabbi határidőket.

Az egyablakos ügyfélszolgálati rendszer régi ígérete a kormánynak, ezt most 2013 júniusára ígérik. Az eljárási rend egységesítésének 2012 végéig kellene megtörténnie, a közigazgatáson belüli eljárások hatékonyabbá tételére és az ügyintézés szélesebb körű elektronizálására pedig egészen 2013 végéig kell várni. Az nem olvasható ki a programból, hogyan csökkentenék a lakosságra és külön a vállalkozókra nehezedő adminisztratív terheket, de egy-egy ígéret elhangzott mindkettőre, 2012, illetve 2011 végi határidővel.

Jövő júliustól búcsút inthetünk a személyi igazolványoknak és a jogosítványoknak: a Nemzeti Egységes Kártyarendszer bevezetésével egy okmány foglalná magába e két igazolványt, valamint a diákigazolványt és a taj-kártyát is. Csupán az útlevél maradna különálló.

személyi közigazgatás KIM jogosítvány Navracsics magyary-program
Kapcsolódó cikkek