Magyar gazdaság

Öntik a pénzt a válságalapokba

Erősödésnek indult az euró hétfőn délután azt követően, hogy állandó európai krízisalap létrehozásában állapodtak meg az európai pénzügyminiszterek, és egyúttal megemelték az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz rendelkezésére álló összeget is.

Az európai pénzügyi stabilitási eszközt 2013-tól állandó jelleggel felváltó ESM krízisalap 700 milliárd euró tőkével rendelkezik majd, az EFSF rendelkezésére álló, támogatásra kifizethető összeget pedig 250 milliárd euróról 440 milliárd euróra emelték meg.

Az új alapból csak szigorú feltételekkel tudnak majd támogatáshoz jutni a törlesztési nehézségekbe ütköző euróövezeti tagországok, és csak abban az esetben, ha az euróövezet stabilitása kerül veszélybe. Ilyen esetben pedig magánbefektetőknek, bankoknak és biztosítóknak is ki kell venniük a részüket a pénzügyi támogatás költségeiből.

A hír hatására az euró és a térségbeli devizák erősödésnek indultak: az euró 1,4220-as dollár árfolyamról 1,4300 közelébe, a forint 268,70-es euró jegyzésről 268,30-ra, a zloty 3,99-es euró jegyzésről 3,98-ra erősödött.

ESM Európa biztosítók EFSF bankok euró pénzügyminiszterek euróövezet
Kapcsolódó cikkek