Magyar gazdaság

Újabb bírálat érkezett Brüsszelből

Komolyabb reformlépéseket vár el a kormánytól az Európai Bizottság annak érdekében, hogy hazánk gazdasági helyzete hosszabb távon is stabil legyen. Csak a foglalkoztatás terén derűlátóbb a bizottság.

Komolyabb reformlépéseket vár el a kormánytól az Európai Bizottság annak érdekében, hogy hazánk gazdasági helyzete hosszabb távon is stabil legyen – áll a konvergenciaprogramról és a reformtervekről tegnap kiadott értékelésben. Strukturális intézkedések nélkül Brüsszel szerint kétséges, hogy Magyarország jövőre képes lesz a beígért 3 százalékra szorítani a GDP-arányos államháztartási deficitet, míg a növekedés és az esetében is negatívabb prognózisokat fogalmaz meg a dokumentum.

Az értékelés túlzott derűlátással vádolja meg Budapestet: különösen a belső kereslet növekedésével kapcsolatos jóslatokban kételkedik a bizottság.

Az európai szemeszter keretében megfogalmazott ajánlásokban a bizottság ugyanakkor a kormány által vállaltnál optimistábban látja a foglalkoztatás alakulását. Hozzáteszik ugyanakkor: a magyar helyzet rendkívül rossz, és ezen a foglalkoztatási helyzet javítására indított intézkedések sem változtattak az elmúlt időszakban, ráadásul az unióban legkedvezőtlenebb munkanélküli-ellátás tovább ronthatja egyes társadalmi rétegek helyzetét. 

szociális rendszer reform 2011 június tagállam büsszel Európai Unió
Kapcsolódó cikkek