Magyar gazdaság

Az EU-biztos német szakmunkásokat küldene Görögországba

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint a Görögországnak nyújtott mentőcsomagon és a görög költségvetés konszolidálásán kívül újjáépítési tervre is szükség van Athénban.

Günther Oettinger olyan tervet képzel el Görögország számára, mint amellyel a Német Szövetségi Köztársaságot pörgették fel 1990-ben. A biztos emellett úgy látja, hogy külföldről, akár Németországból érkező szakértők is segíthetnének a görög közigazgatás rendbehozatalában.

"El tudom képzelni magamban, hogy az EU-országokból nyugalmazott szakiskolai oktatókat és nyugdíjas szakmunkásokat küldenek ki önkéntes alapon és meghatározott időre. Az európai szakemberek megfelelően irányíthatnák a görög munkát, a költségeket pedig Görögország és a szakembereket küldő ország egymás között oszthatná meg" – mondta el a biztos a Hamburger Abendblattnak nyilatkozva.

Philip Rössler német gazdasági miniszter egyébként ezzel összecsengő projekten dolgozik a görögországi befektetések felélénkítésére. A tárcavezető a napokban vezető német cégekkel tárgyalt arról, hogyan növelnék a beruházásokat a turizmus és az energetika terén. A német kormány reményei szerint ezáltal versenyképesebbé válhat Görögország.

A német ipari és kereskedelmi kamara vezetője ugyanakkor bírálta Oettinger tervét. Volker Treier úgy fogalmazott: a segítségnyújtásnak az EU keretein belül kellene megtörténnie és nem lenne szerencsés, ha Németország egyfajta tanári szerepet játszana. Michael Bräuninger, a hamburgi Nemzetközi Gazdasági Intézet vezetője viszont magát az elképzelést kritizálta, mivel véleménye szerint Görögországban nem a szaktudás hiánya jelenti a fő problémát. Az infrastruktúra fejlesztéséhez Athénnak kell a megfelelő döntéseket meghoznia és az erre a célra létrehozott uniós strukturális alapok évtizedek óta a tagállamok rendelkezésére állnak.
 

Az N24 német hírtévé szerint a német szakszervezetek és az ellenzék birálta a javaslatot. Claus Matecki, a német szakszervezeti szövetség (DBG) vezetőségi tagja Berlinben kijelentette: "A görögöknek segitségre van ugyan szükségük, hogy modern közigazgatást építhessenek ki. Amire azonban utoljára van szükségük az az állami vállalataik kiárusitása Kelet-Németország példájára."

 

EU biztos Oettinger szakmunkás Görögország
Kapcsolódó cikkek