Magyar gazdaság

Egyre rosszabb a helyzet - Riasztó képet festett a GKI

A GKI-Erste konjunktúraindexe egy éve nem látott mélységbe zuhant, -13,9 pontra csökkent. Az üzleti bizalmi index 8 havi, a fogyasztói bizalmi index 15 havi mélypontra esett.

Az üzleti szférán belül júniusban csak az ipari várakozások javultak, azok is csak minimálisan, sokkal kisebb mértékben, mint a májusi zuhanás volt. Az iparban az elmúlt időszak termelésének megítélése stagnált, a kilátásoké és a rendelésállományoké javult – közölte a GKI.

A gazdaságkutató azt írja, hogy az építőipari bizalmi index értéke május után júniusban is érzékelhetően csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan lényegében nem változott, de a rendelésállomány megítélése markánsan romlott.

„A kereskedelmi bizalmi index két hónapos lassú emelkedést követően nagyon jelentősen visszaesett. Főleg a rendelések megítélése lett sokkal rosszabb, de az eladási pozíciót is kedvezőtlenebbnek érezték a válaszolók, miközben a készletszintről alkotott vélemény nem változott” – áll az elemzésben.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban harmadik hónapja romlik, de júniusban a többi ágazatban is kedvezőtlenebbé vált. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is - emelték ki. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is tovább romlott.

Mindezek eredményeképp, júniusban a fogyasztói bizalmi index ismét csökkent. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségeit és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának valószínűségét is romlónak érzi.

konjunktúra gazdaságkutató GKI fogyasztói bizalom gazdaság
Kapcsolódó cikkek