Magyar gazdaság

Ex-EKB-s sztárelemző: Görögország hagyja el az eurózónát

Görögország adóssága erőteljes adósságcsökkentésének nincs alternatívája - hangoztatta az Európai Központi Bank (EKB) volt vezető közgazdásza. Ottmar Issing a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában kifejtette, Görögország az adósságai átstrukturálását követően nem maradhat az eurózónában.

Ottmar Issing úgy látja, Görögország képtelen lesz eleget tenni adósságszolgálatának, a hitelek átütemezése pedig nem jelent megoldást. Az EKB volt vezető közgazdásza a FAZ-nak nyilatkozva leszögezte: a valutaunió végét jelentené, ha a hitelek átstrukturálását követően Görögország az eurózónában maradhat, további anyagi támogatást remélve.

Ha megengednék, hogy egy eurózóna tagország csődhelyzetbe kerüljön, akkor hamarosan a többi tagállam is követné a görög példát, a könnyű utat választva. Issing fertőzésveszélyesenek minősítette a helyzetet és Írországot hozta fel példaként a veszélyben lévő államok sorában. Issing véleménye szerint a politikusok nem tudnák meggyőzni az ország polgárait a további megszorítások fontosságáról, ha azt látnák, hogy egy másik tagállam a könnyebb utat választhatja.

Issing egyébként az eurókötvények kibocsátását sem tartja megfelelő megoldásnak, megfogalmazása szerint azok a politikusok, akik ezt a módszert az eurózóna megmentőjeként aposztrofálják, valójában a közös gazdasági térség sírásóivá válnak.

EKB vezető közgazdász eurózóna Görögország Issing elemző
Kapcsolódó cikkek