Magyar gazdaság

Gyenge a belső kereslet - A Mercedesben és a Huaweiben bízhatunk

Májusban ismét gyorsult az export, miközben az import az előző havival szinte azonos ütemben nőtt.

Így a havi külkereskedelmi többlet az áprilisi 479 millió euróról 720 millióra ugrott fel, de elmaradt a márciusi 830 millió eurót meghaladó rekord szintről - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt előzetes adataiból.

Euróban számolva a májusi 18,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva az áprilisi 13,2 százalékos ütemet, és megismételve a márciusi márciusi 18,4 százalékos növekedést. A behozatal májusban 14,2 százalékkal bővült, némileg meghaladva az áprilisi 13,9 százalékos ütemet, de elmaradt a márciusi 16,1 százalékától.

Az első öt havi export euróban 20,4 százalékkal nőtt tartva az első négy hónapban mért 20,9 százalékos ütemét. Az némileg lassult: január-májusban 18,5 százalékkal nőtt elmaradva az első négy hónap 21,7 százalékos ütemétől.

A január-májusi exporttöbblet 956 millió euróval nőtt az előző év azonos időszakához képest és 3,271 milliárd eurót tett ki.

A várakozásoknál jóval magasabb, 71,8 millió euró lett a külkereskedelmi mérleg többlete májusban, ami jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 402 millió euróhoz képest, az első öt hónapban a többlet 3271 millió euróra nőtt a tavalyi 2314 millió euróról – írja Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza kiemeli: az export 18,8%-kal nőtt, ami továbbra is igen élénk külső keresletet mutat, annak ellenére, hogy a konjunktúramutatók lassulást jeleztek (a német kivitel éves alapon 19,9%-kal, a behozatal 15,6%-kal nőtt.

Havi alapon a növekedés messze meghaladta a várakozásokat, a német ipari termelés, illetve megrendelések szintén a várakozások felett teljesítettek, míg a német autóipar júniusban újabb rekordot döntött) – állapítja meg a közgazdász.

„Az import csupán 14,2%-kal nőtt, ami a továbbra is gyenge belső keresletet tükröz. A külső kereslet növekedése némileg lassulhat az év első hónapjaihoz képest, azonban újra gyorsulhat a legutóbbi hónapokhoz képest, a külső kereslet lassulását azonban ellensúlyozzák az üzembe lépő új kapacitások” – véli az elemző.

A jövőt illetően úgy látja, hogy az import növekedése kissé gyorsulhat a belső kereslet lassú élénkülése miatt, így bár továbbra is a külkereskedelmi többlet növekedésére számítunk, ennek mértéke lassulhat. A külkereskedelmi többlet idén meghaladhatja a 6,7 milliárd eurót a tavalyi 5,5 milliárd után, míg jövőre a Mercedes és a Huawei termelésének felfutása további dinamikus kiviteli dinamikát biztosíthat, így a külkereskedelmi többlet elérheti a 7,2 milliárd eurót – zárja elemzését Suppan Gergely.

KSH kivitel import külkereskedelmi aktívum export
Kapcsolódó cikkek