Magyar gazdaság

Szabad az út az újabb görög hitel előtt

A görög parlament megszavazta a megszorítások végrehajtásáról szóló törvényt.

Jóváhagyta a görög parlament tegnap délután az előző nap megszavazott, 28,4 millliárd eurós megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt. A háromszáz fős parlament tagjai közül a név szerinti szavazáson 155 képviselő támogatta a kormány indítványait, így lehetővé válik, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei vasárnapi ülésükön jóváhagyják a tavaly elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárdos részletének folyósítását.

A piacokra a szavazáson túl az is kedvezően hatott, hogy a német pénzügyminiszter bejelentette, német bankok és biztosítók önkéntes alapon 3,2 milliárd euróval vesznek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban. Mint Wolfgang Schäuble kifejtette: magánhitelezők az eredeti feltételekkel hitelezik újra a lejáró görög adósságot, a megoldást a 2014 előtt lejáró állampapírok esetében alkalmazzák.

Német bankok és biztosítók összesen mintegy 10 milliárd euró értékű görög államkötvényt birtokolnak. Nicolas Sarkozy államfő néhány napja hasonló kezdeményezést jelentett be a francia pénzintézetek részéről is.

megszorító Sarkozy görög hitel Schäuble Görögország
Kapcsolódó cikkek