Magyar gazdaság

Több EU-pénz innovációra

A közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb eséllyel pályázhatnak az innovációs eredmények hasznosításának támogatására, miután a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megduplázta az ezt szolgáló kiírás keretét.

 A nyertesek így összesen kétmilliárd forint európai uniós forráshoz juthatnak a szóban forgó pályázat révén. A konvergenciarégiók kerete a kiírás szerint változatlanul 27 milliárd forint a 2011–13-as évekre.
A valamennyi régióban elérhető pályázat keretében 5–25 millió forint támogatás igényelhető projektenként, a támogatás mértéke akár 65 százalékos is lehet. Ezért a pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezési évét követő két üzleti évben az éves átlagos létszámának átlagos értéke nem csökken a bázislétszám alá.

A kiírásra azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek. A támogatható tevékenységek közé tartozik a munkatársak alkalmazása, az eszközbeszerzés és az iparjogvédelemmel kapcsolatos tevékenység.

A fejlesztés helyszíne a pályázó bejegyzett magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet. A projekt megvalósítása a benyújtást követő napon a pályázó saját felelősségére megkezdhető. A pályázónak azt is vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott termelő kapacitásokat, információs technológiai fejlesztéseket a projekt befejezését követő harmadik év végéig az adott régióban fenntartja és üzemelteti.

A Gazdaságfejlesztési (GOP) és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) idei felhívásaira az év végéig lehet pályázni.
Az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) keretében jelenleg mintegy 100 milliárd forintos kerettel közvetlenül öt, közvetetten még több támogatási konstrukció segíti az innovátor vállalkozásokat.

úszt nfü GOP innováció EU pályázat
Kapcsolódó cikkek