Magyar gazdaság

Végre egy jó hír: Már idén kamatot csökkenthet az MNB

A növekedési és az inflációs környezet lehetőséget teremthet akár egy idei MNB-kamatcsökkentésre is - vélekedtek legfrissebb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni részlegének szakértői a magyar növekedési kilátásokról összeállított átfogó elemzésükben kiemelik azt a véleményüket, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó program ingatlanárverési korlátai miatt a bankok csak lassan tudják majd megtisztítani portfolióikat, ami rontja hitelezési hajlandóságukat, és ez negatív hatással lesz a magyar gazdaság növekedésére.

Mindeközben az éves inflációs ütem visszasüllyedt az MNB 2-4 százalékos célsávjába, és ez megteremti a kamatcsökkentés lehetőségét. Az RBC elemzői közölték: előrejelzésük szerint az MNB már az idei negyedik negyedévben - valószínűleg novemberben - végrehajt egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést, és lehetséges, hogy 2012 elején ezt egy újabb enyhítés követi.

A Capital Economics nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ szakértői szerint a magyar jegybank 2012-ben próbálkozhat először kamatcsökkentéssel.

RBC Capital Magyar Nemzeti Bank infláció MNB londoni elemzők
Kapcsolódó cikkek