Magyar gazdaság

Exkluzív - Magyarország nem megy csődbe a frank miatt

Az UBS Wealth Management tegnapi elemzése szerint 20-30 százalékos esély van arra, hogy a frank tombolása csődöt hoz Kelet-Európában. Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, Magyarország nem megy csődbe a frank szárnyalása miatt. Ugyanakkor hozzátette, aggodalomra ad okot, hogy Magyarországnak nincs védőhálója.

A svájci UBS Wealth Management közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek tegnap azt mondta: a svájci frank szárnyalása 20-30 százalékos valószínűséggel csődöt hoz Kelet-Európában. A magyar háztartások adósságának 60 százaléka svájci frankban denominált, amely a bruttó hazai termék 16 százalékával egyenlő – hangsúlyozta a svájci óriásbank.

A Nomura feltörekvő piaci közgazdászát arról kérdeztük, valóban csődöt hozhat-e a frank szárnyalása, és mit gondol a magyar gazdaság helyzetéről. „Attól függ, mit neveznek csődnek. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL ráta) a háztartásoknál és a vállalatoknál a jelenleginél kicsit magasabb szintre kerülhet, ha a frank/forint árfolyam 240 felett marad hosszabb ideig, azonban a szuverén fizetésképtelenség nagyon valószínűtlen” – írta Peter Attard Montalto a Világgazdaság Online-nak.

Hangsúlyozta, általánosságban a probléma Magyarországon a legnagyobb a közép-kelet-európai régióban a százalékát és a háztartásokat tekintve, noha euróban kifejezve nagyobb Lengyelországban, de az a gazdaság nagyobb.

Úgy gondolja, nagyon fontos megemlékezni arról, hogy a két gazdaság fundamentumai eltérőek. Lengyelországban erős a rendelkezésre álló jövedelem növekedése, Magyarországon pedig negatív a rendelkezésre álló jövedelem növekedése – szögezte le a Nomura közgazdásza. A svájci frank szárnyalása Montalto szerint ötször erőteljesebben érinti a magyar GDP-t, mint a lengyelt.

Véleménye szerint Magyarország fizetésképtelensége túlzó, bár egyértelműen aggodalomra ad okot, hogy Magyarországnak nincs érdemi támasza (IMF) és valószínűleg valós kihívás lehet szerezni azt azután, ahogy a múlt évben az IMF-et kezelték. Azonban a frank-kérdés kimenetele (és a kormányzat reform-csomagja általában) hosszú időre a növekedés stagnálásához vezethet, de nem vezet fizetésképtelenséghez.

Peter Attard Montalto 1,9 százalékos GDP-növekedésre számít Magyarországon 2011-ben, és 1,6 százalékos bővülést vetít előre jövőre. A Nomura elemzője részben a gyengébb külső dinamikával, valamint a frank/forint árfolyamával indokolta, hogy lefelé módosította a növekedési előrejelzését.

Nem jön össze a 3 százalék

A kormány 3 százalékos növekedési előrejelzése valószínűleg nem teljesül idén. A második negyedéves GDP-adat az első becslés szerint azt jelzi, hogy a gazdaság negyedéves alapon megállt, éves összehasonlításban 1,5 százalékkal bővült naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Szezonálisan igazítva a mutatószám csupán 1,2 százalék. Orbán Viktor a hónapban bejelentette, 100 milliárd forintos költségvetési kiigazítás jöhet ebben az évben a vártnál lassabb növekedés miatt.

550 milliárdos csomag jövőre

2012-ben a konvergenciaprogram alapján 550 milliárd forintos kiigazítási csomag szükséges a költségvetési hiánycél (-2,5 százalék a GDP arányában) eléréséhez, amely érinti a munkaerőpiacot, a nyugdíjrendszert, a közösségi közlekedést, az oktatást és az egészségügyet is. Feltételezhető azonban az is, hogy a 2012-es szintén 3 százalékos bővülési előrejelzés nem fog megvalósulni.

hitelek Frank GDP Nomura frankhitel peter attard montalto svájci frank költségvetés elemző nlp
Kapcsolódó cikkek