Magyar gazdaság

NGM: dübörögni fog a foglalkoztatás a közmunka miatt

3 millió 832 ezer fő, azaz 43 ezer fővel (1,1%-kal) több volt a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 2011. május–júliusban, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 463 ezer fő volt, amely 10,8%-os munkanélküliségi rátát eredményezett - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

A vizsgált időszakban a 15–64 évesek 62,9%-a, azaz 4 millió 263 ezer fő jelent meg (foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként) a munkaerőpiacon, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A férfiak 69,0%-os aktivitási aránya 0,6 százalékponttal, a nők 57,0%-os aránya 0,4 százalékponttal volt magasabb a 2010. május–júliusinál. A 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 800 ezer fő volt, 43 ezer fővel több az egy évvel ezelőttinél. A korcsoport 56,1%-os foglalkoztatási rátája 0,6 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A 15–64 éves férfi népességből 2 millió 53 ezren voltak foglalkoztatottak, ami 61,6%-os foglalkoztatási rátának felelt meg. A nőket 1 millió 747 ezer fős, 50,7%-os foglalkoztatottság jellemezte. A férfi foglalkoztatottak száma 43 ezer fővel haladta meg az egy évvel korábbit, ami 1,1 százalékpontos javulást jelentett a foglalkoztatási rátájukban. A nők foglalkoztatási mutatói lényegében nem változtak.

„Az elemzői várakozásoknál magasabb, 10,8% maradt a munkanélküliségi ráta május-július között, azonban kissé mérséklődött az egy évvel korábbi 11%-ról” – kezdi elemzését Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza kiemeli: „A vártnál magasabb munkanélküliségi ráta mögött azonban az aktivitási ráta növekedése áll, ami önmagában kedvező is, feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is”.

„A foglalkoztatottak száma a vártnál gyorsabban, 23,3 ezer fővel emelkedett az április-júniusi átlaghoz képest, míg 42,7 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami feltehetően nagyobb részt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető” – vélekedett Suppan Gergely.

Az elemző kiemelte, hogy a munkanélküliek száma ugyanakkor 2,5 ezerrel nőtt az előző háromhavi periódushoz képest, míg 4 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. „A következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a magas maradhat. A munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,4%-ra csökkenhet, azonban a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra elérheti a 11%-ot. Idén éves átlagban 10,9%-os, jövőre 10,5%-os munkanélküliségi rátára számítunk” – zárja elemzését Suppan.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben hangsúlyozta: „a foglalkoztatottak számának dinamikus növekedése az intézményi létszámstatisztikák alapján továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhető, amely mögött az exportra termelő ágazatok kibocsátásának utóbbi egy évben történő emelkedése, illetve az ágazatokban emiatt érvényesülő alkalmazotti létszámbővülés húzódik meg”.

Az NGM hozzáteszi, az előttünk álló időszakban a bővülést tovább fogja segíteni a kormányzat által indított programok felfutása.

A KSH statisztikája szerint tavaly május-júliusban a munkanélküliségi ráta 11,0 százalékos volt, a munkanélküliek száma 467,2 ezer volt.

A 15–74 éves munkanélküliek száma 463 ezer fő volt, 4 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 10,8%-os értéke az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb. A változás mértéke mindkét mutató esetében mintavételi hibahatáron belül volt.

A férfiak munkanélküliségi rátájának értéke az elmúlt egy év alatt 0,7 százalékponttal 10,7%-ra csökkent, miközben a nőké 0,3 százalékponttal 10,8%-ra emelkedett. A munkanélküliek 16,0%-a a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 25,0%-os munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában. A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája az elmúlt egy évben 0,3 százalékponttal, 10,0%-ra csökkent. A munkanélküliek 50,7%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap.

munkanélküliség 2011 q2 foglalkoztatottság ráta
Kapcsolódó cikkek