Magyar gazdaság

Olcsóbb lesz az uniós pénz

Végre egy jó hír – vélik a szakértők arról a brüsszeli bejelentésről, hogy az EU enyhítene az uniós pénzek társfinanszírozási előírásain. Az előterjesztés értelmében a nemzeti hozzájárulás eddigi legalább 15 százalékos mértéke akár 5 százalékra is csökkenhet, tagállami kérésre.

A nemzeti hozzájárulás eddigi legalább 15 százalékos mértéke akár 5 százalékra is csökkenhet hat gyengébb helyzetűnek ítélt tagállam, így Magyarország esetében – erről tegnap tett javaslatott az Európai Bizottság. A Brüsszelben ismertetett terv pótlólagos finanszírozást nem tartalmaz, de a társfinanszírozási szabályok enyhítésével megkönnyíti és felgyorsítja a rendelkezésre álló uniós források igénybevételét az érintett tagországoknak. A számok nyelvére lefordítva: csaknem hárommilliárd euróval csökkenhetnek a költségvetési gondokkal küzdő hat ország – így Görögország, Írország, Lettország, Magyarország, Portugália, és Románia – társfinanszírozási költségei a következő három évben.

Jelenleg legalább 15 százalékot kell állniuk a tagállamok kormányainak egy-egy adott EU-finanszírozási program költségeiből a közösségi előírások szerint. „Az intézkedés lehetővé teszi a kohéziós, a vidékfejlesztési és a halászati alaphoz hozzárendelt összegek gyorsabb kifizetését” – közölte Johannes Hahn regionális biztos. Ha a tervet jóváhagyják, öt százalékra csökkenhet a társfinanszírozási kötelezettség, vagyis a tagállam kérésére az uniós hozzájárulás akár 95 százalékra is növelhető.

A bizottsági ajánlásra az Európai Parlamentnek és a tagállamokat képviselő Európai Tanácsnak kell rábólintani. A lengyel soros elnökség azt szeretné, ha ez már szeptemberben megtörténne, így lehetővé válik, hogy már jövőre életbe léphessen. „Kivételes reagálás a kivételes körülményekre az Európai Bizottság javaslata” – utalt a válságra José Manuel Barroso bizottsági elnök, aki szintén a gyors döntést sürgette.

Az Európai Bizottság azt várja, hogy a szóban forgó országok, amelyek az elmúlt években külső pénzügyi segítségre szorultak, az EU-források gyorsabb és könnyebb elérése révén felpörgő fejlesztésekkel talpra tudják állítani gyenge gazdaságukat, és hamarabb be tudják indítani növekedésösztönző és munkahelyteremtő programjaikat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

társfinanszírozás unió pénzügyi segítség Brüsszel
Kapcsolódó cikkek