Magyar gazdaság

Szélhámosok

Azt gondolom, hogy szélhámosok mindenütt vannak, de talán az átmenet gazdaságaiban, a bizonytalan üzleti és jogi környezetben többen lépnek át bizonyos határokat. Álljon itt egy konkrét példa, legyen ez egy tanmese.

Élt valaha egy vietnámi fiatalember, aki éles eszű, tehetséges diáknak mutatkozott, és tehetségének valamint a szülei kapcsolatainak köszönhetően a zűrzavaros időkben világgá mehetett. Magyarországra került, egyetemista lett, mérnökként végzett, kiválóan megtanulta a nyelvet, kevés kis ösztöndíját először kisebb-nagyobb csencselésekkel, majd valutázással egészítette ki. Lett neki magyar felesége, gyermeke is, majd 24 év elteltével úgy gondolta, ideje talán visszatérni Vietnámba.

A gondolatot hamar tett követte, odahaza találkozott gyerekkori szerelmével, egy jó családból származó, okos, tanult, művelt asszonnyal. Az asszony révén magas körökbe is bejáratos lett.

Hősünk mindig is becsvágyó ember volt, éles eszénél csak simulékony beszéde volt veszélyesebb fegyver. Sok mindent elért az életben, már Magyarországon meggazdagodott, a rendszerváltás után a csődbe ment cégek eszközeit hulladékáron megvásárolta, majd Indokinában eladta. Vietnámba visszatérve kapcsolatai révén szert tett egy 10 négyzetkilométeres szigetre a Ha Long-öböltől (UNESCO Világörökség) északra, ahol nagyszabású fejlesztéseket akart megvalósítani. Tervezett 5 csillagos szállodát, kaszinót és nem utolsó sorban kagyló-telepet.

A cikk folytatása a Vietnám-Indokína blogon

UNESCO diák Vietnám üzleti gazdaság
Kapcsolódó cikkek